Hlavní obsah

Bára Nesvadbová o Pohádkáři: Toužíme po spolehlivém muži i za cenu lži

Nový český film Pohádkář vznikl na motivy stejnojmenného bestselleru Barbary Nesvadbové. Patří spolu s Bestiářem k jejím nejúspěšnějším knihám.

Bára Nesvadbová

Článek

„Pohádkář měl, překvapivě pro mne, u čtenářek obrovský úspěch. Několik let před Pohádkářem jsem nic nevydala a pak jsem byla vážně překvapená, kolik naprosto cizích žen i mužů se v knize takzvaně našlo,“ vzpomíná Bára Nesvadbová na ohlas své knížky.

Ženské látky se ujali dva muži – scenárista Marek Epstein a režisér Vladimír Michálek. Pro každého spisovatele je přerod knihy do filmové podoby spojen s jistou dávkou nejistoty a očekávání. „Nejsem žádný hamoun ani nejsem natolik pyšná, abych si říkala, že na moje knížky mi nesmí nikdo sahat,“ říká otevřeně Bára Nesvadbová

„O zfilmování Pohádkáře jsem nikdy neuvažovala, dokud nepřišly producentky Šárka Cimbalová a Svatka Peschková. A protože z toho vznikla taková milá ženská koexistence, neměla jsem nejmenší důvod holkám nevěřit. Když pak do projektu vstoupil Vladimír Michálek, tak jsem byla velmi ráda, že k té knize přistoupil a přistoupil k ní bez jakýchkoliv předsudků a poctivě. Je to ženská látka a k tomuhle ženskému tématu tento mužský archetyp přišel vlastně s pocity na dlani. Toho si strašně vážím.“

V knížce byl hlavní hrdina popisován jako krásný, fyzicky přitažlivý muž – odpovídá tomu Jirka Macháček? „On má pro ženy neuvěřitelný sex-appeal. Seděla jsem v kavárně se dvěma zcela rozdílnými ženami, jedna čtyřicetiletá, dospělá galeristka, druhá rozostřená umělkyně přes dvacet. První máma čtyř dětí, druhá bezdětná, prozatímně flámující ve veselé Praze. Jirka náhodou šel okolo. Představila jsem je. A obě dalších patnáct minut nemluvily o ničem jiném. Takže ano, je pro roli ideální. I když mně osobně se líbí víc Matěj Hádek,“ říká Bára Nesvadbová.

Foto: Falcon

Jiří Macháček s Annou Geislerovou ve filmu Pohádkář

Tak kniha je hodně o sexu, o vášni a film je vášnivá moderní love story. Proč silné ženy – a filmové hrdinky Pohádkáře jsou silné ženy – tak rády podléhají iluzi o velké lásce?

„Těžko říct, proč se lidé zamilovávají do předem jasně nevhodných partnerů. Zřejmě ten sex-appeal. Nebo touha mít vztah. Myslím, že jsme vychovány maminkami, které žily ve vztazích. A ženy mojí generace s tím prostě pořád válčí. Asi je také nesnadné existovat sám. Vlastně i smutné. A čím silnější, vzdělanější a úspěšnější ženy jsou, tím po vzoru My fair lady by potřebovaly lepšího profesora. Takoví ale nejsou...,“ tvrdí spisovatelka, jejíž romány s ženským čtenářským zázemím rozhodně souzní.

Foto: Falcon

Jiří Macháček a Eva Herzigová ve filmu Pohádkář

Barbara Nesvadbová ve svých knihách hledá odpověď na otázku: proč máme potřebu věřit pohádkářům v našem životě? A stejnou pokládá i nový film.

„Myslím, že bytostně toužíme po silném, spolehlivém, pravdivém muži. I za cenu lži. A snad to není jen naivita,“ tvrdí autorka knihy Pohádkář. Od jeho napsání uplynula dost dlouhá doba  a ona sama se musela nyní přerodit do pozice běžného diváka. Změnila by pod vlivem filmu něco na svém literárním příběhu? „Asi bych nechala kapku naděje. Ale všechno je v poho, Vladimír ji přidal,“ dodala.

Pohádkář vstupuje do kin 6. listopadu. V hlavních rolích Jiří Macháček, Eva Herzigová, Aňa Geislerová a Matěj Hádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám