Hlavní obsah

Festival Mezi ploty letos s Českou televizí

Právo, (rh)

Festival Mezi ploty, který se u nás jako první začal zabývat bouráním bariér mezi zdravými a psychicky nemocnými osobami, se letos představuje v novém hávu. Kromě samotného festivalového dění v areálu pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice ve dnech 4. a 5. října bude mít i svůj televizní prolog.

Foto: archiv festivalu Mezi ploty

Festival Mezi ploty navštíví každý rok spousta mladých lidí.

Článek

Česká televize se den před festivalem, v pátek 3. října, pozve do prodlouženého vydání Hyde Parku přední odborníky na lidskou duši pod vedením ředitele bohnické nemocnice Martina Hollého, předsedy České psychiatrické společnosti ČLS JEP, a odvysílá i veřejnou sbírku se zprávami DMS na pomoc duševně nemocným.

„V naší civilizaci se o bolestech duše příliš nemluví. Přitom pouhé sdílení problému má zázračný účinek. Zapomínáme, že duševní nemoci jsou – stejně jako nemoci těla – spojeny s velkou lidskou bolestí. Jediná cesta, jak tomu aspoň zčásti porozumět, vede přes naše vlastní životní pády a vnitřní boje. Věřím, že když lidem nabídneme pomoc, budou otevřenější vůči trápení duševně nemocných a podpoří veřejnou sbírku,“ říká zakladatel festivalu Robert Kozler, který je i autorem nového formátu Mezi ploty.

Na festivalových jevištích se letos objeví Tomáš Klus, Lou Fanánek Hagen se skupinou Tři sestry, Čechomor, Ewa Farna, Sto zvířat, Čokovoko, Michal Horáček s Českým kalendářem, Lenka Filipová s dcerou Lenny, Celeste Buckingham, Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Michal Malátný z hudební skupiny Chinaski s programem věnovaným dětem, Sunflower Caravan, Květy, Republic of Two, Tonya Graves, Václav Neckář, Laco Déczi, Pavel Šporcl, HaDivadlo,VOSTO5, Anna Polívková s duem Aniby neřekla, Albert Černý s Lake Malawi a desítky dalších představitelů tuzemské kulturní scény. Program se odehraje na šesti scénách, poprvé se návštěvníkům otevře i prostor kostela bohnické nemocnice.

Foto: archiv festivalu Mezi ploty

Festival Mezi ploty myslí i na děti pestrou nabídkou akcí.

Renomovaní psychiatři a psychologové osloví návštěvníky mj. i s tím, jak poznat, kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc a kde ji mohou najít. „Duševní problémy mohou potkat každého z nás. Přesto se řada lidí stále zdráhá pomoc vyhledat. Buď se stydí, nebo v sobě mají zakořeněnou nedůvěru v psychiatrii nebo psychologii. Myslím, že komunikace odborníků s návštěvníky může pomoci tuto nedůvěru prolomit,“ říká psychiatr Martin Hollý.

Spolupráce s Českou televizí vyvrcholí v první den festivalu záznamem ze setkání herečky Dejvického divadla Simony Babčákové s jejími kolegy, kteří sami překonali různé životní pády či psychické potíže. „Jde o to, aby se diváci s těmito slavnými lidmi mohli identifikovat a uvědomit si, že se svými problémy nejsou sami a že existuje cesta k řešení,“ vysvětlil David Smoljak, který pořad scénáristicky připravuje. Účast potvrdili Olga Šípková, Lou Fanánek Hagen, Václav Marhoul, Jan Kalina ze skupiny Sto zvířat, Michal Horáček, Ewa Farna či Jan a Václav Neckářovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám