Hlavní obsah

Nová alba: U2, Maroon 5, The kooks a další

Právo, Jaroslav Špulák

Hudební svět prožívá silný týden, v podstatě začátek předvánočního období, kdy vycházejí zajímavá alba. Tentokrát je to například nečekaná novinka skupiny U2, čerstvá alba formací Maroon 5, The Kooks nebo Slashovy kapely. Ke slovu se ale hlásí i čeští interpreti - Zrní, Koblížci či Poletíme?

Článek

U2: Songs of Innocence

Foto: Universal Music

Nová alba

Minulý týden překvapili irští U2 tím, že své nové album, třinácté v pořadí, představili prostřednictvím internetových služeb. Fanoušci je zatím mohou poslouchat, k mání bude od 10. října. Rozhodně je to jedna z nejlepších desek, které U2 natočili za posledních dvacet let. Moderní, poprocková, melodická a velice energická.

Maroon 5: V

Foto: Universal Music

Nová alba

Další album americké poprockové skupiny Maroon 5 přináší velice příjemné, leckdy spíše až vlezlé písničky. Jejich zvuk je sladký, zdá se, že jsou cíleně složené a vyprodukované tak, aby zasáhly co nejširší spektrum posluchačů bez toho, že by v sobě nesly hudební či textovou výpověď.

The Kooks: Listen

Foto: Universal Music

Nová alba

Novinku britských The Kooks produkovali zpěvák skupiny Luke Pritchard a hiphoper Inflo. Podle členů kapely je kolekce „čistou expresí“. Nahrána byla způsobem, který byl pro muzikanty nový. Zvuky v písních jsou více naturální než v minulosti, stylově jde o mix, kterým je třeba se takříkajíc proposlouchat. V každém případě mají nové skladby charisma.

Slash: World on Fire

Foto: Warner Music

Nová alba

Nové album kapely kolem amerického kytaristy Slashe je velmi dlouhé. Rockové skladby jsou na takové ploše poměrně stereotypní, chybí jim silné nápady, motivy i riffy. Kolekci zachraňuje vynikající zpěvák Myles Kennedy a také Slashova tradičně skvělá hra na kytaru.

Zrní: Následuj kojota

Foto: Supraphon

Nová alba

Čtvrté album kladenské skupiny Zrní, která na něm svůj mix folku a rocku proměnila v originální projev. Na této desce má už velmi charakteristický zvuk. Písničky jsou vyrovnané a celé album je nutné pozorně vyslechnout a do světa skupiny Zrní se jeho prostřednictvím ponořit. V každém případě je to vynikající nahrávka.

Koblížci: 3+

Foto: Warner Music

Nová alba

Čtvrté album kapely Koblížci, která pochází z města Šumperk, nicméně její členové jsou již usazeni v Praze. Trojice se na něm posunula od pop punku k trochu složitějším skladbám. Na desce jsou lépe zaranžované písně než v minulosti a také texty, které se snaží vyhnout těm největším klišé.

The Pierces: Creation

Foto: Universal Music

Nová alba

The Pierces jsou americké sestry Catherina a Allison Pierceovy. Creation je jejich již páté album. Spojují na něm akustické folkové zvuky s popovým cítěním, čímž vznikají poklidné skladby se silnou interpretační naléhavostí. Je to poklidné a pokojné album, každopádně milé na poslech.

Banks: Goddess

Foto: Universal Music

Nová alba

Banks je americká zpěvačka, která vydává své první album. Je na něm mix elektronických prvků, r’n’b, hip-hopu i alternativní hudby. Především je na něm ale její hypnotický hlas vokalistky. Velmi nadějný debut.

Poletíme?: Turbošansón

Foto: Supraphon

Nová alba

Turbošansón je nejenom název v pořadí čtvrtého alba brněnské skupiny Poletíme?, ale i označení jejího stylu. Skladby jsou většinou veselé, ale některé mají v textech i hlubší podtext.

Kieslowski: Mezi lopatky

Foto: Indies Scope

Nová alba

Kieslowski vydávají třetí desku Mezi lopatky. Urban folk, jak svou tvorbu Marie Kieslowski a David Pomahač nazývají, zcela vystihuje jejich přímočarý způsob, jak zpívat o vztahu mezi dvěma lidmi. Kieslowski na novince vykračují z písničkářského lo-fi undergroundu, a to rozhodně nejen díky producentovi, kterým byl Jan P. Muchow.

Zuby nehty: Kusy

Foto: Indies Scope

Nová alba

Legendární skupina Zuby nehty natočila zbrusu nové album obsahující třináct nových písní. Po patnácti letech jsou dámy zpět a pod producentským dohledem Miroslava Waneka (Už jsme doma) představují novinku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám