Hlavní obsah

Amy Winehouseová má v Londýně sochu v životní velikosti

Britská soulová zpěvačka Amy Winehouseová má v domovském Londýně sochu v životní velikosti. Byla odhalena v neděli, v den jejích nedožitých 31. narozenin, v obvodu Camden, kde žila a v červenci 2011 ve svých 27 letech na otravu alkoholem zemřela.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Fanynka se sochou Amy.

Článek

Socha ukazuje zpěvačku i s jejími typickými atributy, vysokými podpatky i mohutným drdolem. Jinak se ale podle některých kritiků londýnský umělec Scott Eaton do podoby příliš netrefil.

„Je to, jako kdyby ji člověk zastihl v nějaké krásné chvíli,” pochválil však výsledek Mitch Winehouse, který po smrti své dcery založil nadaci pro boj se závislostmi na alkoholu a drogách. Výtvarný umělec, který dílo zhotovil se svolením zpěvaččina otce Mitche, řekl, že se snažil vystihnout sílu osobnosti Winehouseové, ale také její nejistotu.

Bronzový památník měl původně stát před nedalekou koncertní halou Roundhouse, ale nakonec byl umístěn na turisticky známé tržiště, které je dostupnější pro fanoušky.  Winehouseovou ve světě nejvíce proslavilo druhé album Back to Black z roku 2006, za něž získala pět cen Grammy.

Reklama

Výběr článků

Načítám