Hlavní obsah

Eva Herzigová: Od Gérarda Depardieu k Jiřímu Macháčkovi

Eva Herzigová je ve světovém modelingu pojem. Už mnoho let. Nyní se vrací v hlavní roli českého filmu Pohádkář. Z Česka odcházela do Francie jako nezkušené děvče ještě před svými šestnáctými narozeninami. Tehdy se začal plnit takřka americký sen. Děvče z Litvínova bez pořádné znalosti jazyků si hned po příjezdu do pařížské modelingové agentury dokázalo všechny získat svou bezprostředností, zájmem, snahou učit se. A naučit se musela opravdu všechno – oblékání, jazyky, líčení, vystupování, pohyb před objektivem, pózování.

Foto: Falcon

Eva Herzigová a Jiří Macháček ve filmu Pohádkář

Článek

„Eva byla pořád usměvavá, příjemná, uměla na sebe upozornit, zaujmout a všechnu tu práci a dřinu brala jako zábavu, což jí nesmírně pomáhalo. A vždycky dokázala přemýšlet dopředu, nespokojovala se s tím, co je teď, ale uvažovala, co bude dál,“ říká o ní Milada Karasová, legenda mezi českými modelingovými skauty, která ještě v době soumraku socialismu Evu doslova objevila a vyslala do ciziny.

Velkou odvahu projevili také Evini rodiče, ale díky tomu, že tatínek byl veliký sportovec, dokázal zvážit, jak šanci, která se před dcerou otvírá, tak jí dát důvěru. Začínala drobnými pracemi, obcházela castingy, ale během několika let se Eva Herzigová dostala na špici, začala pracovat pro přední světové módní časopisy – Vougue, Elle, nafotila reklamy pro značky Calvin Klein, Hugo Boss, Givenchy, Louis Vuitton a tu samozřejmě nejlegendárnější, která se stala její vstupenkou do nejvyšších pater – podprsenku Wonderbra.

Díky fotografiím, které ji stylizovaly jako slavnou hollywoodskou hvězdu, se jí začalo říkat Marilyn východu. Prestižní žebříčky ji vždy zařazovaly mezi nejkrásnější ženy na světě.

Foto: Falcon

Jiří Macháček a Eva Herzigová ve filmu Pohádkář

Eva se na to dívala s nadhledem. „Já myslím, že nejsem krásná,“ šokovala. „Mám vnitřní půvab a snažím se ho ze sebe dostat ven,“ tvrdí o sobě. Je jisté, že přední světoví fotografové, návrháři i renomovaní klienti jsou zcela zásadně jiného názoru. Eva je krásná. Nikdo si však asi ani v nejsebevědomějších snech neuměl představit, že Eva Herzigová bude na vrcholu ještě po čtyřicítce a jako matka tří dětí.

V jejím pracovním životě však už dávno nejde jen o modeling. Měla chuť zkusit to před kamerou. V roce 1995 si zahrála po boku francouzských hvězd – Gérarda Depardieu a Christiana Claviera v komedii Strážní andělé. „Většinou to byly malé role hezkých holek,“ říká Eva o dalších filmech, „nebyly to úlohy, do kterých by se dalo zakousnout a pracovat na jejich charakterech.“ Nicméně příležitost k zakousnutí dostala ve filmu Modigliani, v němž si zahrála Picassovu manželku Olgu.

„Na jakoukoliv roli se musíte připravit, ať je malinká nebo velká. U filmové postavy si na rozdíl od modelingu musíte vytvořit nějakou její biografii, musíte se snažit naučit chápat její reakce, i když víte, že vy byste takto nereagovali. A vlastně vás to učí, že můžete věci v životě vidět i z jiného úhlu,“ říká Eva Herzigová.

Pro  svou největší filmovou úlohu se však Eva vrátila do Čech. Již počátkem listopadu ji uvidíme ve vzrušující love story Pohádkář. S nápadem na její obsazení přišla spisovatelka Bára Nesvadbová, podle jejíhož bestselleru je snímek natočen.

„Chtěli jsme někoho nového, originálního, neokoukaného a přitom už zralejšího a chtěli jsme opravdu hezkou, líbivou, sexy ženskou. A jednou jsem seděla doma, pila víno, drbala psy a z jednoho časopisu na mne vykoukla titulka s Evou Herzigovou. A já jsem si uvědomila, že Eva má herecké ambice, je živočišná, má nádherný obličej a je v tom věku, který potřebujeme. A možná by hrát chtěla,“ vzpomíná spisovatelka.

Režisér Vladimír Michálek nabídku tohoto obsazení přijal, měl však podmínku, že se Evou Herzigovou musí sejít a o roli si promluvit. Setkali se krátce před narozením Evina nejmladšího syna a modelka i přes nastávající mateřství přijala podmínku velmi soustředěné práce na roli. „Eva byla neuvěřitelně pracovitá, vlastně je to jedna z nejpracovitějších hereček, jaké jsem kdy měl,“ říká Vladimír Michálek.

Foto: Bohdan Holomíček

Topmodelka Eva Herzigová s režisérem Vladimírem Michálkem.

A tak se Eva Herzigová dostala od velkých francouzských hereckých hvězd, po jejichž boku si kdysi hereckou profesi vyzkoušela, k hvězdě české – Jiřímu Macháčkovi. Do té doby se osobně neznali, a přece je čekal  náročný úkol sehrát vášnivý milenecký vztah.

„Je to moje závislost,“ říká Macháčkova postava ve scénáři neustálé milostné přitažlivosti obou hrdinů. Nicméně svou první hereckou scénu v českém filmu si neodbyla v mileneckém objetí, ale na zahradě, kde jako filmová postava Karla upravuje živý plot. „Měly jsme jednu z nejkrásnějších žen světa a režisér jí nasadil ochranné brýle a do ruky dal nůžky na plot,“ smějí se producentky filmu Pohádkář. Na ty vášnivé scény však samozřejmě také došlo. Jak se to podařilo, uvidíte ve filmu Pohádkář již od 6. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám