Hlavní obsah

Na trh míří alba Prince, U2, Gotta i Farné. Hudební příznivce čeká bohatý podzim

Právo, Jaroslav Špulák

Přestože celosvětově prodej alb klesá, hudba jako fenomén nemizí. Naopak se zdá, že v oblasti pop-music jí na podzim dostanou fanoušci víc než dost. Chystá se vydání mnoha pozoruhodných počinů. Irská skupina U2 před pár dny potvrdila, že její třináctá studiová deska vyjde ještě letos. Magazínu Rolling Stone to řekl mluvčí kapely.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Karel Gott připravil album s původními písněmi.

Článek

Název ani termín vydání neuvedl, ale kolumbijská a venezuelská pobočka vydavatelství Universal Music informovaly, že vyjde v září.

Deska Barbry Streisandové bude obsahovat duety, které nahrála s muži

List The Irish Times zase citoval nejmenovaný zdroj, podle kterého album vyjde v září nebo říjnu, přičemž v prosinci prý kapela ohlásí turné, jež začne v dubnu 2015.

Americký zpěvák a multiinstrumentalista Prince vydá rovnou dvě alba, a to v jeden den, 29. září. Na nahrávce Plectrum Electrum pracoval s kapelou 3rdEyeGirl, počin Art Official Age uvede jako sólovku.

Foto: Sony Music

Prince vydá rovnou dvě desky.

Britský zpěvák a klavírista Jamie Cullum na konci minulého týdne oznámil, že 6. října vydá šesté studiové album Interlude. Měli by se na něm objevit vycházející hvězda britského soulu Laura Mvula i držitel Grammy Gregory Porter.

„Ve studiu jsme strávili tři dny a pracovali jsme na aranžmá s baskytaristou Riaanem Voslooem. Pár týdnů nato jsme šli do studia opět a vše nahráli. Zabralo to jen pár pokusů, ale většinou jsme použili první nahrávku. Dohromady je to šestnáct písní za tři dny,“ uvedl na margo novinky Jamie Cullum.

Podobně jsou na tom australští AC/DC. Jejich bubeník Phil Rudd internetovému magazínu Noise 11 sdělil, že nahrávání nové desky zabralo pouze deset dní. Neprozradil její název ani datum vydání, očekává se nicméně, že vyjde v listopadu.

Nové album americké zpěvačky Barbry Streisandové se objeví 16. září. Deska s názvem Partners bude obsahovat duety, které nahrála s muži. Představí se v nich s ní Andrea Bocelli, Michael Bublé, Billy Joel, John Legend, Stevie Wonder, Lionel Richie a další.

Billy Idol plánuje vydat nové album Kings & Queens of the Underground 20. října. Nabídne jedenáct skladeb a naživo je představí při podzimním evropském turné. Americká kapela Slipknot vydá ve stejný den nahrávku 5: The Gray Chapter. Bude na ní čtrnáct písní, speciální edice desky bude o dvě skladby bohatší.

V září vyjde i nová kolekce americké skupiny Interpol, novinku pošlou do světa Leonard Cohen, dvojice Lady Gaga a Tony Bennett, anglická zpěvačka Jessie J vydá 13. října album Sweet Talker, na prahu listopadu vyjde novinka amerických Foo Fighters.

Česká očekávání

Po sérii alb s coververzemi přijde 19. září s novinkou Karel Gott. Jeho kolekce se bude jmenovat S pomocí přátel a bude plná skladeb od talentovaných autorů. Původní písničky pro něho napsali Michal David, Michal Malátný, Petr Bende, Ondřej Brzobohatý, Vašo Patejdl, Viktor Dyk, Boris Urbánek a další.

Zpěvačka Markéta Irglová, která je jedinou českou ženskou držitelkou Oscara, vydá 23. září druhé sólové album Muna. Nahrávka vyjde pod hlavičkou amerického vydavatelství Anti. „Inspirovaly mě otevřený prostor, divoká příroda a silná energie, které vyzařují z Islandu. Je tam harmonie, vyrovnanost, něco, díky čemuž je tok kreativity volnější. Snadněji se tam dá spojit se sebou samým a se vším kolem,“ uvedla Irglová.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Lenka Dusilová oznámila podzimní emisi desky V hodině smrti, na níž pracuje se skupinou Baromantika, Wohnout vydá v září kolekci Laskonky a kremrole, Ewa Farna pošle na přelomu září a října do světa kolekci Leporelo. Na novince pracují rovněž Kabát a Monkey Business.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám