Hlavní obsah

Havel na ČT art. Inscenaci uvedou v přímém přenosu

Kulturní kanál České televize ČT art uvede v pondělí večer u příležitosti ročního výročí svého fungování přímý přenos provokativní hudební inscenace pražského Divadla Na zábradlí Velvet Havel. Diváci tak dostanou možnost nahlédnout na bývalého prezidenta Václava Havla a jeho dobu pohledem mladé generace. Hudebně divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně originálním a vtipným způsobem nabourává pomník největšího Čecha novodobé historie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po smrti dramatika a prezidenta Václava Havla se zvýšil zájem čtenářů nejen o jeho hry, ale také o biografie nebo fotopublikace.

Článek

Autor vyšel z autentických dobových materiálů a nejnovější faktografické literatury. Představení začíná koncem příběhu, kdy Václavovi na márách gratuluje za vydařený pohřeb jeho strýček Miloš a nabízí mu umělecké ztvárnění jeho vlastního života. Filmový magnát Miloš Havel pak funguje jako elegantní průvodce inscenací.

Bez chronologického řádu představení vrství scénky opírající se o reálné události i o fiktivní nereálné výjevy. Se střídáním jednotlivých čísel se mění i hudební motivy mezi rapem a swingem. Osobitý generační pohled s lehkou kabaretní formou může potěšit a možná i popudit ty, kteří Václava Havla bezmezně milují, tak i ty, kteří si umělce a politika příliš neoblíbili.

V inscenaci režiséra Jana Friče, která měla premiéru začátkem května, hrají Petr Jeništa, Miloslav König, Marie Spurná, Anežka Kubátová a Natália Drabiščáková. Hudbu obstarávají Miloš Orson Štědroň (klavír), Pavel Fiedler (saxofon, klarinet) a Jan Švamberg (bicí).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám