Hlavní obsah

Ticho, co křičí: výstava v Praze pomůže lidem na Ukrajině

Novinky, rei

Radlická kulturní hala v Praze 5 hostí v příštím měsíci výstavu nefigurativních a abstraktních děl povětšinou mladých českých výtvarníků. Zakončena bude aukcí vystavovaných exponátů, která má také pomoci lidem postiženým konfliktem na východní Ukrajině.

Foto: Novinky

Sofie Švejdová - Umučení převlečeného Dextera, akryl na plátně, 2014, 200x300 cm

Článek

„Aukci pořádáme proto, že chceme podpořit mladé umělce. Koupit si krásný obraz nadějného malíře, a tím ho povzbudit k další práci, totiž už zase patří k dobrému vkusu,“ uvedl v tiskové zprávě Roman Sedlák, pořadatel výstavy nazvané Wail of Silence (Nářek ticha).

Dodal, že účelem je také pomoc Ukrajincům stiženým konfliktem. „Nový majitel vydraženého uměleckého díla stanoví z kupní ceny částku, která bude připsána na účet charitativní organizace Člověk v tísni, jež nám sbírku na pomoc Ukrajině pomáhá organizovat,“ upřesnil.

Foto: Novinky

Radek Bigoš - Remain III., akryl na plátně, II. verze, 2013, 100x120cm

Na výstavě se představí díla šesti většinou mladých umělců Radoslava Bigoše, Pavla Holase, Elišky Jakubíčkové, Sofie Švejdové, Pavla Vašíčka a Michala Ožibka. Ten je také kurátorem výstavy, kterou popsal jako přehlídku těch, kdo „nejlépe reprezentují to, co jsme si zvykli nazývat nefigurativním uměním“. Doplnil, že ladění některých děl je až abstraktní a silně expresivní, a každý z vystavujících má svůj osobitý přístup a malířský výraz.

Češi pomáhají uprchlíkům

Na východní Ukrajině bylo od poloviny dubna zabito na 2600 lidí a konflikt eskaluje. Člověk v tísni pomohl stovkám uprchlíků v šesti oblastech včetně okolí Mariupolu, kde se tento týden otevřela druhá fronta. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Pavel Holas - Hádanky a hlavolamy, olej na plátně, 2009, 170x115 cm

„Uprchlíkům jsme v posledních dnech distribuovali například tisíc rybích a 750 masových konzerv, 500 kilogramů těstovin, 2500 balení dětské výživy nebo sto matrací,“ oznámil koordinátor organizace na východní Ukrajině Tomáš Vlach.

V nejbližších dnech se také chystá dodávka léků do centra odporu vzbouřenců Doněcku.

„V oblastech přímo zasažených konfliktem žijí téměř čtyři milióny lidí. Konflikt už z více než 190 tisíc Ukrajinců udělal uprchlíky ve vlastní zemi, přes 200 tisíc lidí od ledna uprchlo do Ruska,“ upozornil Člověk v tísni.

Výstava Wail of Silence se koná v Radlické kulturní hale v Praze 5 od 11. do 26. září.
Poslední den bude zakončena aukcí v Museionu – Letohrádku Kinských. Aukce začíná v 19:00 hodin.
Lidé pomohou posílat na konto sbírky SOS Ukrajina Člověka v tísni, jehož č. ú. je 93209320/0300. Na kontě se už sešlo přes šest miliónů korun.
Lze také poslat SMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777. Cena SMS je 30 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám