Hlavní obsah

Elektropopová dvojice Scarlet Soho: Prošli jsme zajímavým vývojem

Právo, Šárka Hellerová

Britská elektropopová dvojice Scarlet Soho míří do České republiky na sérii koncertů. Její turné odstartuje 18. září v Brně, bude pokračovat přes Týniště nad Orlicí (19. 9.), Mariánské Lázně (20. 9.), České Budějovice (23. 9.), Prahu (24. 9.), Třebíč (25. 9.), Ostravu (26. 9.) a skončí 27. září v Krnově. Kapela současně představí novinku Two Steps From Heartache. Na otázky odpověděl James Knights.

Foto: Archív skupiny

Scarlet Soho tvoří dvojice Scarlet a James Knihgts.

Článek

Proč jste se rozhodli pro klubové turné v Čechách?

Chtěli jsme něco takového udělat už dlouho. A poté, co jsme loni hráli na Sázavafestu, kde se nám moc líbilo, to bylo jasné. Navíc jsme koncertovali s kapelou Kosheen, která má s Českou republikou ty nejlepší zkušenosti, takže jakmile byla možnost, rozhodli jsme se, že jedeme. Už jsem si pročítal průvodce. Těším se, že vaši zemi poznám.

Vaše hudba je elektronická. Lze podle vás v ní přijít s něčím novým, případně převratným?

Věřím, že ano. Pokaždé, když pracuji, se o to pokouším. Neustále se snažíme, abychom vytvořili něco, co lidi zaujme. Pokoušíme se, aby to znělo současně a lidem to znělo čerstvě. Ale zároveň si myslím, že to není vždy nezbytně nutné. Baví mě, když přijdou mladší diváci a já sleduji, jak reagují. Myslím, že elektronická hudba, jakou hrajeme, pro ně většinou není příliš známá. Když se na náš koncert dostanou teenageři, obvykle je to poprvé, co tento žánr slyší.

Které kapely vás inspirovaly v dobách začátků a které vás inspirují dnes?

U mě se to proměňovalo. Než jsme založili Scarlet Soho, poslouchal jsem Nirvanu, Guns N’Roses a podobné kapely. Později mě hodně ovlivnil vkus mého staršího bratra. Poslouchal jsem všechno, co doma pouštěl, a tak jsem si oblíbil kapely od Joy Division po Duran Duran.

A nyní je to opět jiné. Nejčastěji si pouštím různé remixy a dýdžeje. A když se chci pobavit, poslechnu si staré italo disco. Propracoval jsem se k tomu, že hudbu poslouchám jinak. Soustředím se na to, jak funguje elektronika a jak hudebníci se zvukem zacházejí.

Scarlet Soho existují patnáct let. Můžete popsat, v čem je váš hudební vývoj?

Myslím, že jsme prošli zajímavým vývojem. Dříve jsme byli temnější a posmutnělí. Časem jsme hudbu nasměřovali k popu, zatímco ponuré texty zůstaly. Hudba inspiruje k tanci, ale přesto není vysloveně veselá.

V září vyjde nové minialbum Two Steps From Heartache. V čem se bude lišit od vaší předešlé tvorby?

Je to závěrečná deska trilogie. Tentokrát mají písně rádiovější nádech. Máme z toho velmi dobrý pocit. Vyhlížíme turné s radostným očekáváním.

O čem je titulní singl Two Steps From Heartache?

Chtěl jsem v té písničce vyjádřit pocit, který mívám. Nehledě na to, jak moc se vám zrovna daří a jak skvěle se cítíte, vynoří se občas myšlenky na to, že se může z ničeho nic stát něco špatného. Takové bodnutí, že vše nemusí být perfektní navždy. Nevím, odkud to přesně pramení, ale vždycky ta myšlenka někde vzadu hlodá.

Reklama

Výběr článků

Načítám