Hlavní obsah

RECENZE: The Gaslight Anthem míří na stadióny

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Get Hurt je páté album amerických The Gaslight Anthem. Přineslo patrný posun ve zvuku této kdysi punkrockové kapely. Zpěvák Brian Fallon a jeho kolegové se více přiblížili grungeovému zvuku, současně ctí klasické rockové postupy.

Foto: Universal Music

The Gaslight Anthem hrají od roku 2006.

Článek

Mají nadále schopnost psát a prezentovat chytlavé písničky, nikoli již s prvoplánovými melodickými linkami (jako v době svých začátků), leč s vyspělými a funkčními aranžemi. Pokaždé se přitom dobrý nápad a atmosféra skladeb vysunou na povrch a celkově vytvářejí noblesní rockové vyznění celé kolekce.

V písničkách jsou v podstatě klasické rockové postupy. Prim hrají kytarové party, některé se nápadně blíží stylu hry Mikea McCreadyho z Pearl Jam (odtud indicie o příklonu ke stylu grunge). Kdyby se ale ve zvuku objevily v ještě větší míře klávesové party, zněly by skladby jako z tvorby Bon Jovi. Potvrzuje to fakt, že hudba The Gaslight Antghem je s každým novým albem vyspělejší a především dospělejší.

Foto: Universal Music

Obal nového alba The Gaslight Anthem.

V písničkách je spousta emocí, ať už třeba v tématech textů (některé jsou velmi osobní, třeba Fallonovo vyznání z rozchodu), nebo v instrumentální složce. Všechny se nicméně dobře poslouchají a nemají v sobě prvky, které by působily jakkoli rušivě.

The Gaslight Anthem je kapela, která pomalu, leč zcela jistě kráčí k pozici silné stadiónové formace. Má na to potenciál i schopnost hudebně se vyvíjet.

The Gaslight Anthem: Get Hurt
Universal Music, 41:16

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám