Hlavní obsah

Biografie George Harrisona demytizuje člena slavných Beatles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komplexní biografie George Harrisona od britského spisovatele a hudebního publicisty Graemea Thomsona, která vychází v češtině pod názvem Za zamčenými dveřmi, líčí neobyčejný život a uměleckou dráhu kytaristy Beatles. Autor na základě původních rozhovorů s Harrisonovými blízkými a spolupracovníky nepracuje s rozšířenými mýty, ale často kriticky popisuje život Harrisona od skromných liverpoolských začátků až po pobyt na honosném novogotickém zámku Friar Park se 120 pokoji.

Foto: Profimedia.cz

George Harrison na fotografii z roku 1965

Článek

Thompson na zhruba 450 stranách rozebírá Harrisonovu hudbu od prvních písní pro Beatles přes přelomové sólové album All Things Must Pass a desky kapely Traveling Wilburys až po posmrtně vydané album Brainwashed. Neopomíjí ani Harrisonovy průkopnické a kritikou ne vždy vstřícně přijímané námluvy s indickou a elektronickou hudbou.

Vedle muziky nepomíjí ani soukromí, složité vztahy se ženami, které ovlivňovaly i kariéru Beatles, závěr jeho života poznamenaný nemocí i násilným útokem pomateného fanouška. Připomíná, že Harrison byl jedním z prvních, kdo širokému západnímu publiku představili hudbu a kulturu vzdálené Indie, uspořádal Koncert pro Bangladéš, první velké dobročinné vystoupení v dějinách rocku, a jen díky jeho finanční podpoře vznikl legendární film Život Briana z dílny komediální skupiny Monty Python.

Autor díla Graeme Thomson je spisovatel a hudební publicista, pravidelně přispívá do Guardianu, Heraldu a The Art Desk. Jeho biografie Under The Ivy: The Life And Music Of Kate Bush z roku 2010 byla The Irish Times označena za "nejlepší hudební biografii uplynulého desetiletí".

Reklama

Výběr článků

Načítám