Hlavní obsah

Agnostic Front slaví třicet let, zahrají i v Praze

Praha/Ostrava

Legendární představitelé newyorského hard coru Agnostic Front slaví letos třicet let. V rámci výročního turné zahrají ve čtvrtek v ostravském klubu Barrak a o den později v pražském Futuru.

Foto: /Alex Švamberk, Novinky

Roger Miret z Agnostic Front

Článek

Agnostic Font patří k průkopníkům hard coru. Dokázali spojit rychlost a vzteklost punku s tvrdostí rodícího se thrash metalu. V textech se vyjadřovali k aktuálním problémům společnosti z pohledu lidí žijících na jejím dně, měli docela blízko ke skinheadům, i když nebyli rasističtí. Hlavní dva protagonisté, zpěvák Roger Miret a kytarista Vinnie Stigma, patří k hispánské komunitě.

Už na přímočarém debutu Victim In Pain byly patrné thrashové vlivy, které postupně nabývaly na síle, i když punkové kořeny byly vždy patrné. Druhá deska Cause Of Alarm se už nesla v duchu crossoveru a Liberty And Justice For ... bylo hodně metalové. Na čtvrté desce One Voice  zpěvák Roger Miret reflektoval svůj pobyt ve věznici.

Skupina se v roce 1992 rozešla, když odehrála poslední koncert v Praze v klubu U zoufalců. O čtyři roky později, když Ameriku zasáhla vlna neopunku, ji ale Miret se Stigmou obnovili. Natočila dalších šest alb, která se nesla v duchu newyorského hardcoru, ale také měnila pojetí od přímočařejších Riot, Riot, Upstart až po metalovější My Life My Way s dvěma kytarami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám