Hlavní obsah

Chinaski: Novou desku budeme nahrávat tam, kde Queen natočili Bohemian Rhapsody

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Chinaski nahraje své nové album ve Walesu. U nového vydavatelství Brain Zone je chce vydat již 24. října. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Michal Malátný.

Foto: Jakub Deml

Michal Malátný začíná letošní festivalové koncerty tak, že prochází publikem a zpívá.

Článek

Proč jste se rozhodli nahrávat své nové album ve Walesu?

Loni jsme vydali best of album, na kterém byly dvě nové písně, Stížnost a Hlavolam. Na jejich realizaci jsme spolupracovali s Gregem Haverem, což je britský producent, který žije na Novém Zélandu.

Obě skladby se povedly a byly velmi úspěšné, takže jsme Grega požádali, jestli by s námi jako producent nenahrál celé album. On souhlasil, ale dodal, že si nás odveze tam, kde je doma.

A doma je dvě stě kilometrů od Londýna v nahrávacím Studiu Rockfield, což je studio pojmenované podle vesnice ve Walesu, v níž se nachází.

Greg říká, že v něm mimo jiné natočili Queen slavnou skladbu Bohemian Rhapsody, Oasis Wonderwall a točili tam Coldplay a další.

Kdy se tam přemístíte?

Odcestujeme 7. září. Půlka kapely pojede autem s aparátem a druhá polovina poletí letadlem. Ve studiu budeme zavření čtrnáct dnů a Greg tvrdí, že z nás vytluče to nejlepší.

Máte už písničky pro album napsané?

Máme jich spoustu, ale pořád jsme se ještě nerozhodli, které nahrajeme. V kapele se v názoru na to zatím dost rozcházíme. Do 7. září je ale ještě poměrně dost času. Navíc týden předtím přijede Greg do Prahy, zavře se u nás ve zkušebně a vybrané písničky budeme pilovat, dodělávat, aranžovat a zkoušet.

Mně samotnému zbývá napsat ještě dva tři texty a jímá mě hrůza z toho, jestli je za těch následujících čtrnáct dnů udělám. Budu ale muset, navíc mít termín je ta nejlepší inspirace. Nemám to sice rád, ale funguje to.

Překvapil vás úspěch písniček Stížnost a Hlavolam?

Překvapil mě velice. Původně jsem je bral jen jako bonus na best of album. Nevsadil bych na ně a musím říct, že jsem je ani nechtěl natáčet. Ostatní členové kapely mě ale ukecali a já jim za to jsem teď vděčný.

Máte už představu o tom, v čem by měla být vaše nová deska jiná než předešlá?

Určitě se posune ve zvuku. Greg na těch dvou skladbách dokázal, že má jiný rukopis, než jaký jsme měli předtím. Volají nám lidé z rádií a ptají se, jak se nám podařilo v písních Stížnost a Hlavolam dosáhnout tak zajímavého zvuku. Jinak to ale budou pořád Chinaski, tedy písničky na tři akordy a texty ze života.

Kdy album vyjde?

Podle plánu, který jsme s naším novým vydavatelstvím Brain Zone připravili, by to mělo být 24. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám