Hlavní obsah

Gottland měl předpremiéru na Nákladovém nádraží Žižkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let vznikal povídkový snímek Gottland, inspirovaný stejnojmennou knihou polského spisovatele a novináře Mariusze Szczyegeła. Filmová podoba úspěšného bestselleru bude mít zvláštní distribuci - do běžných kin ani multikin se nedostane a projekce se uskuteční na netradičních místech. V pondělí večer se předpremiéra konala pod širou oblohou na Nákladovém nádraží Žižkov v Praze, kde bude snímek do konce srpna uveden desetkrát. Autor knihy se jí zúčastnil, diváky pozdravili i režiséři jednotlivých dokumentů.

Foto: ČTK

Nákladové nádraží Žižkov v Praze, kde se v pondělí uskutečnila předpremiéra snímku Gottland.

Článek

Projekt inicioval před pěti lety producent Tomáš Hrubý, který stál za oceňovaným snímkem Hořící keř, spolu s dramaturgem Janem Gogolou. Režiséři jednotlivých povídek Viera Čákanyová, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Lukáš Kokeš a Klára Tasovská tou dobou ještě studovali na pražské FAMU. Vznikl netradiční povídkový film o českých fenoménech a ikonách, o Češích a jejich myšlení. Tvůrci si vybrali mimo jiné továrníka Tomáše Baťu, herečku Lídu Baarovou, režiséra Otakara Vávru či Zdeňka Adamce, který se rozhodl upálit na protest proti fungování společenského systému.

„Každá povídka má osobitý charakter. Režisér Lukáš Kokeš se rozhodl pro vizuálně silné meditativní ztvárnění pásové výroby, Hátle naopak zvolil originální prolínání inscenovaných situací s realitou v případě rekonstrukce rozhovoru Otakara Vávry s Lídou Baarovou a Čákanyová vytvořila animovanou dokumentární povídku,” řekl Hrubý ČTK. Kniha byla podle něj filmařům velkou inspirací, ale spíš jako podnět pro vlastní tvorbu a interpretaci dějin pohledem současné generace třicátníků na dějiny a osobnosti 20. století.

Projekce s podtitulem Již brzy neuvidíte v našich kinech se v Praze uskuteční pouze na Nákladovém nádraží Žižkov. Na nástupišti mezi odstavenými vagóny vzniklo unikátní letní kino. Do promítací „kabiny” umístěné provizorně na jednom z vysokých jeřábových mostů je přístup z hliníkového žebříku. Hlediště pojme přes dvě stovky diváků, vstupné činí 99 korun.

Podle Hrubého vzniknou během září a října alternativní dočasná kina v regionech například v industriálních prostorech a někde i v zaniklých biografech. Oficiální premiéru má mít Gottland v říjnu na MFF ve Varšavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám