Hlavní obsah

RECENZE: Rise Against obcházejí stereotyp

Právo, Jaroslav Špulák

Rise Against, patnáct let existující kapela z amerického Chicaga, se na svých šesti předešlých albech stala synonymem pro moderní punk rock s odskoky k melodickému hard coru. Zapamatovatelný hlas Tima McIlratha a nesmlouvavý sound formace vytvořily známku natolik charakteristickou, že lze kapelu směle zařadit mezi nejlepší ve svém ranku na světě.

Foto: Universal Music, Právo

Americká formace Rise Against vydala své již sedmé album.

Článek

Nové album The Black Market je sedmé studiové v její diskografii a na první pohled by se mohlo zdát, že na něm zůstalo vše při starém. Rise Against se ale přece jenom v čemsi posunuli.

Hudbu, kterou v minulosti zaobalili evidentním zápalem pro věc a nezměrným nadšením, tentokrát pojali velmi rozvážně, dospěle a s muzikantským rozmyslem. Je to patrné například v aranžích, v nichž se vynasnažili dostat do písniček pasáže, jež z jejich hlavní melodické linie poněkud slevují, nicméně platí jako dobré zpestření.

V baladě People Live Here jsou živé smyčce, které napomohly k tomu, že je to – i díky mimořádně procítěnému výrazu zpívajícího McIlratha – jedna z nejlepších kompozic na desce. Možná dokonce ukazuje směr, kterým by se v budoucnu tahle kapela mohla vydat. Přijímání dalších nástrojů do stále zjevného punkrockového přístupu a zvuku působí zajímavě a živě.

Rise Against vytvořili vyrovnané album. Drtivá většina písniček jde navíc nad běžnou punkrockovou produkci, když svou náladou nesporně vchází až do oblasti mainstreamu.

Pro fanoušky kapely to možná není příliš dobrá zpráva. Jde-li nějaká punkrocková formace za hranice žánru, odezva nebývá vždy pozitivní. Pro Rise Against je to ale podmínka další existence. Pokud by totiž zůstali tam, kde byli na svých prvních albech, jako muzikanty by je to jistě nenaplňovalo a především by se topili ve spárech stereotypu. Takhle ta nebezpečí obešli a ještě z toho vytěžili velmi dobré písničky.

Rise Against: The Black Market
Universal Music, 46:26

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám