Hlavní obsah

Brutal Assault zahájí Venom: Líné ruce odvádějí ďáblovu práci

Právo, Alex Švamberk

Ve středu začne v pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku devatenáctý ročník rockového festivalu Brutal Assault. Potrvá až do noci ze soboty na neděli. Hvězdou prvního dne bude britská blackmetalová skupina Venom.

Foto: Spinefarm

Venom už nahráli nové album.

Článek

Jaké to je, pokračovat v kariéře a natáčet nové desky, když si s sebou nesete zátěž legendárních prvních alb, která definovala celý nový žánr?

Vím, o čem mluvíte. Máme velkou odpovědnost, protože musíme zůstat blackmetalovou kapelou, musíme zůstat Venom. Současně nechceme být stejnou skupinou, jakou jsme byli v roce 1980. Potřebujeme být kapelou pro roky 2016, 2018, kapelou, která se posouvá a mění. Jen skupiny, které se vyvíjejí, jsou velké. Ty, které to nedokážou, zapadnou.

Fanoušci Venom vědí, že budeme vždy udržovat syrovou esenci, hnus, z něhož se zrodil black metal. K tomu přidáme nějaké překvapení, protože máme nové nápady, písně, o nichž by nikdo nepředpokládal, že je Venom zahrají.

Jak se cítíte, když vaše písně hrají jiné kapely?

Úplně skvěle, protože je to nejlepší potvrzení toho, že to děláme dobře.

Líbí se vám covery vašich písní?

Mám rád ty originální. Bylo hodně kapel, které nám řekly, že nahrály skladbu Black Metal, abychom si to poslechli. A ona zněla úplně stejně jako od nás. Škoda. Některé z nových verzí jsou radikálně odlišné, což je fantastické. In League With Satan od Vulgar Deli je například pojatá jako country a je k popukání.

Vaše hudba je extrémní. Byla na počátku osmdesátých let druhem protestu?

Ani ne, spíš šlo o to, aby nás bylo slyšet, protože všichni naslouchali starším lidem a mladé ignorovali. Přitom v Newcastlu, odkud pocházíme, ztratila spousta lidí práci. Všechna zaměstnání, která dělali naši rodiče a o nichž se předpokládalo, že je budeme dělat i my, zmizela. Mohli jsme si jen sednout a nedělat nic, ale to bychom asi všichni začali krást a skončili za mřížemi, protože každý potřebujeme jíst, a když nemůžeš najít práci, jak můžeš jíst? V tom byla hudba protest.

Podstatou toho, co jsme dělali, bylo vyjádření, že líné ruce odvádějí ďáblovu práci, nebo jinak řečeno, když jsi znuděný, skončíš v problémech.

Letos by vám mělo vyjít nové album.

Je skoro hotové, zbývá smíchat dvě písně. Očekáváme, že vyjde v říjnu. Brzy zveřejníme jeho název i seznam písní. Některé jsme zařadili i do programu Brutal Assaultu, zahrajeme živě jednu nebo dvě, ale klidně bychom zahráli celou novou desku. Jsme s ní velmi spokojeni.

Co mohou očekávat návštěvníci festivalu?

Pekelný blackmetalový nářez. V Čechách jsme nebyli od roku 2010, takže jsme měli čtyři roky na to se připravit. A Brutal Assault je festival, na kterém jsme si už několik let chtěli zahrát. Je pro nás čest, že ho zahajujeme, že jsme hvězdami prvního dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám