Hlavní obsah

Zemřel maskér Dick Smith, dělal Kmotra i Amadea pro Formana

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 92 let zemřel filmový maskér Dick Smith, uvedl server Variety. Pracoval na filmech, které se pravidelně objevují v žebříčcích nejlepších děl všech dob, např. Kmotr a Amadeus.

Foto: Profimedia.cz

Maskér Dick Smith

Článek

„Jen vzácně se objevují maskéři s legendární vynalézavostí, tvořivostí a uměleckou výjimečností Dicka Smithe. Jeho ochota podělit se o tajemství řemesla se stala pro mnohé mladé po celém světě umění pobídkou, aby šli za svou představivostí a sny,” řekla o něm šéfka sdružení maskérů Sue Cabral-Ebertová.

V Kmotrovi Smith pracoval na realistickém stárnutí Marlona Branda, Dona Corleona, a pro Amadea Miloše Formana vytvořil tvář vrásčitého Salieriho, kterého hrál F. Murray Abraham. Dostal za to Oscara a jinak obdržel také cenu za celoživotní výkon, cenu Emmy a různé ceny profesních sdružení.

Foto: Paramount Pictures

Marlon Brando jako starý Don Corleone v Kmotrovi

Podílel se dále na filmech jako Kmotr 2, Vymítač ďábla, Taxikář, Lovec jelenů, Malý velký muž nebo Maratónec.

Učili se od něj Richard Taylor, Greg Cannom, Alec Gillis, Ve Neill, Kazuhiro Tsuji, Mike Elizalde nebo Todd Masters, který řekl: „Dick Smith byl kamarád všech v oboru, nikdy neodmítal nikoho, kdo mu volal, v jakoukoliv dobu, a odpověděl na každý dopis. Nechápu, jak mohl být v kontaktu se všemi z nás, zatímco vytvořil jedny z největších ikon ve filmových dějinách. Z jeho bystrých očí a perfektního řemesla jsme se znovu a znovu mohli poučit... osobně mohu říct, že jeho lekce byly nejlepším vzděláním, které jsem kdy dostal, a byl jedním z mých nejlepších přátel.”

Reklama

Výběr článků

Načítám