Hlavní obsah

RECENZE: Superblondýna Scarlett všem nakope zadky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Luc Besson využil jednoduchou zápletku a herečku Scarlett Johanssonovou, aby stvořil vcelku zábavný a efektní akční nářez na jedno použití.

Foto: Universal Pictures

Scarlett Johanssonová

Článek

Pochybný chlápek zaplete blondýnu Lucy (Scarlett Johanssonová) do obchodu s novou asijskou drogou. Mafiáni ji chtějí použít jako nedobrovolného pašeráka s igelitovým pytlíkem zašitým pod kůží, jenže pytlík se protrhne a část drogy se jí dostane do těla.

Zázračná látka způsobuje, že člověk začne používat 100 procent své mozkové kapacity, a Lucy tak náhle získává neobyčejnou inteligenci, hbitost, sílu, a dokonce telepatické schopnosti. Geniální dívka zlikviduje stráže a informuje policii v Evropě, že tam letí několik lidí se zašitým kontrabandem v těle. Sama se tam vydává pronásledovaná asijskou mafií a musí vyhledat vědce (Morgan Freeman), který by mohl pomoci. Změny v jejím těle totiž přinášejí nejen superschopnosti, ale také pravděpodobnou brzkou smrt.

Jako sci-fi scénář je to průměrné až slabší, film ovšem celkem baví. Díky pěkné kameře, střihu a pozoruhodným trikům si to lze užít jako bezmyšlenkovitou adrenalinovou jízdu s propracovanou choreografií. Prakticky vše ve filmu Lucy je velmi přehnané a bláznivé. Samotná blondýna se superschopnostmi, která nakopává zadky Číňanům, by mohla působit stupidně až směšně, takže jako záchranná brzda nastupuje nadhled.

Foto: Universal Pictures

Scarlett Johanssonová ve filmu Lucy

Zlomyslný humor je zásadním plusem Lucy. Všechny její překvapivé chvaty a hmaty i terminátorské nástupy se zbraněmi v obou rukách ve zpomalených záběrech by zůstaly mlácením prázdné zatuchlé slámy filmových klišé, nebýt drobných gagů a hlášek, které Besson rozesel po celém příběhu.

Scarlett Johanssonová odvádí standard, herecky zde ani není prostor se nějak rozvíjet a ostatní postavy jsou jen výplň, která jí má nahrávat, nebo nějak efektně umřít.

Nejistota, jestli jde o thriller, komedii nebo záznam režisérova drogového tripu, se těch 90 minut dá vydržet. Chvílemi se chce Lucy tvářit také filozoficky, ale nic převratného se pochopitelně nedozvíme. Nejvyšší Bessonovou moudrostí je, že smysl existence spočívá v předání zkušenosti.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám