Hlavní obsah

Ve filmu o Jamesi Brownovi září energický Boseman

Novinky, Stanislav Dvořák

První americké recenze se shodují, že film o legendě funku a soulu Jamesi Brownovi Get On Up našel dokonalého protagonistu v herci Chadwicku Bosemanovi.

Upoutávka na film Get On Up - Příběh Jamese Browna Video: CinemArt

 
Článek

Režisér Tate Taylor natočil snímek pod producentským dohledem samotného Micka Jaggera a vykazuje hluboký cit pro práci s hudbou. Chadwick Boseman v roli Browna podle listu The Hollywood Reporter (THR) podává „výkon, který překonává pouhé imitátorství a bude doznívat ještě dlouho poté, co film skončí“.

Také podle recenze Variety je Chadwick Boseman bez chyby a hraje Browna od 16 do 60 let šikovně a invenčně. Tento „pozoruhodný herec v plném rozkvětu“ prý skvěle vystihl i brownovské taneční pohyby, které působí, jako kdyby jeho tělem procházela elektřina, a nesnaží se Jamese Browna napodobovat vnějškově, spíše pochopit jeho duši do hloubky.

Podle THR se snímek vyhýbá přikrášlování hlavní postavy, která zkrátka nikdy nepatřila k příjemným lidem. Komplikovaný, sebou posedlý a agresivní Brown se od Bosemana dočkal řízného portrétu.

Foto: Universal Pictures

Film Get On Up je plný koncertů.

Režisér Taylor se snažil rozbíjet klasický vzorec životopisného filmu, i když ne vždy se mu to podle recenzí daří. Příběh, který má 138 minut, hodně přeskakuje v čase dopředu a zpět, což může být pro někoho náročné.

Podle Variety je jižanské prostředí Brownova dětství poněkud „disneyfikované“. Tate Taylor prý není typ režiséra, od kterého můžeme čekat zemitý historický realismus. Ostatně hlavní postavy z jeho života (matka, partnerky) jsou zachyceny jen stručně. Film tedy může působit fragmentárně, jde mu více o pocit než o přesné vyprávění.

Nakonec si divák zapamatuje spíše scény z pódií a studií, které dokonale zachycují intenzitu Brownových vystoupení. Herci v nich skutečně živě hrají a zpívají, byť ve výsledku slyšíme Brownův hlas. Mick Jagger kvůli filmu remixoval některé slavné nahrávky.

V Česku bude snímek Get On Up uveden 13. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám