Hlavní obsah

ŽEBŘÍČEK: Díra u Hanušovic porazila Hollywood

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český film po delší době ovládl žebříček návštěvnosti kin. Podařilo se to černé komedii Díra u Hanušovic, za níž stojí známý divadelní režisér a herec Miroslav Krobot.

Foto: A-Company

Tatiana Vilhelmová a Lenka Krobotová v Díře u Hanušovic.

Článek

Filmový režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic se odehrává v Jeseníkách, ale většina herců je spjata s Dejvickým divadlem. To už naznačuje, že si bude pohrávat s černým humorem, trapností, figurkami na hranici bláznovství. Nejde o komedii, u které by se člověk pořád hlasitě smál, spíše o jemné náznaky.

Vesnice je přehlídkou zoufalých typů, které mají své sny, jenže vzhledem k nemožnosti jejich naplnění v dohledné době se stávají smutně legračními. Maruna by chtěla najít manžela, ale pletky se starostou i s místním klempířem jsou jen omyly, které nikam nevedou. Starosta se utvrzuje v tom, že vše bude lepší, až dokončí stavbu domu, který se mezitím spíše víc rozpadá, než dokončuje.

Foto: Cinemart

Filmové premiéry

Druhý je americký akční film Hercules Bretta Ratnera, který si vypůjčil téma z antické mytologie. Herkules žije ve vyhnanství a živí se jako žoldák. On a jeho pět věrných společníků putují po starověkém Řecku a výměnou za zlato poskytují ochranu každému, kdo je potřebuje. Když o jejich služby požádá samotný thrácký král a jeho krásná dcera, jejichž zemi neustále ohrožují tyranští bojovníci, Herkules pochopí, že svému osudu nemůže utéct.

Úsvit planety opic je další americký film volně vycházející z motivů knihy Planeta opic francouzského spisovatele Pierra Boullea. Hollywood z ní těží už od šedesátých let minulého století.

Návštěvnost kin – poslední víkend
PoziceMinulý týdenFilmPočet návštěvníků za víkend
1.16.Díra u Hanušovic27 704
2.-Hercules22 408
3.1.Úsvit planety opic11 604
4.2.Letadla 2: Hasiči a záchranáři9954
5.4.Jak vycvičit draka 29298
6.7.22 Jump Street6057
7.3.Transformers: Zánik5278
8.5.Zejtra napořád4413
9.8.Chraň nás od zlého1872
10.10.Love Song1249

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám