Hlavní obsah

Mnichovská dohoda a komedie? Petr Zelenka ji točí s Plodkovou či Myšičkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Petr Zelenka natáčel v pondělí v Praze scénu tiskové konference do komedie Ztraceni v Mnichově. Režisér Knoflíkářů, Roku ďábla či Příběhů obyčejného šílenství se v příběhu ze současnosti originálním způsobem dotýká tématu mnichovské dohody.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Martin Myšička a Jana Plodková.

Článek

Film se satiricky dotýká vážného tématu, které Zelenku už dlouho zajímá. V Praze se náhle objevuje devadesátiletý papoušek, který patřil Edouardu Daladierovi, a opakuje některé jeho výroky. Papouška unese český novinář a na základě jeho citací rozpoutá mezinárodní skandál.

Druhou částí snímku bude fiktivní film o filmu, hraný dokument ze zákulisí natáčení koprodukčního filmu, který prý ukáže českou národní povahu a stereotypy.

„Začalo to v únoru 2009, kdy jsem to vyprávěl někde v Polsku v rádiu a posluchači se tomu strašně smáli. Došlo mi, že je to dobrý příběh, a začal jsem psát. Papouška jsem si vymyslel, to vychází z mýtu, že Churchill měl papouška,“ vysvětlil Novinkám režisér Petr Zelenka.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Režisér Petr Zelenka vysvětluje hercům scénu tiskové konference.

Film podle něj říká, jakou máme povahu, a to nejdrsnější, co říká, je, že se nepodílíme na své vlastní historii, neúčastníme se historických zvratů a nezajímáme se o to.

„Povaha národa existuje, existují různá chápání národa, někdo to chápe jazykově, někdo národnostně, někdo místně. Nejhorší je, že nejsme národ v pravém slova smyslu. Národ se vytváří během extrémních historických událostí, ve kterých musí osvědčit jednotu něčeho – jednotu stavu, názoru, odhodlání, ochotu bránit území. My jsme to už několik set let neosvědčili. Ty historické konflikty jsme si neprožili, my jsme se jich neúčastnili,“ řekl Zelenka.

Film má nabídnout humor, absurditu a příběh odehrávající se v mnoha rovinách. Bude to něco jako „40 minut Knoflíkářů, 50 minut Roku ďábla a tři minuty archívních záběrů“.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jana Plodková

Hlavní roli novináře Pavla dostal Martin Myšička, jeho kolegu hraje Marek Taclík, tlumočnici Jana Plodková a jejího manžela Václav Neužil.

„Hraju žárlivého manžela Jany Plodkové, hlídám ji na tiskovkách, hlídám ji na place. Mám takové fotbalové vzezření, jsem metrosexuální žárlivec. Je to maličká rolička, ale docela výrazná. Jana hraje samu sebe,“ řekl Novinkám přímo na place Neužil.

Další role mají Tomáš Bambušek, Vladimír Škultéty, Jitka Schneiderová, Stanislas Pierret a Marcial Di Fonzo Bo, který hrál Picassa v Půlnoci v Paříži Woodyho Allena. Francouzského velvyslance hraje Michel Fleischmann.

Snímek, který vzniká v produkci Lucky Man Films Davida Ondříčka, by se měl dostat do kin v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám