Hlavní obsah

Skener ve 3D zdokumentoval renesanční sochu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci Liebieghausu, muzea evropského sochařství ve Frankfurtu nad Mohanem, poprvé v historii použili 3D skener pro kompletní dokumentaci sochařského díla.

Foto: Liebieghaus

Skenování bronzového Apollóna v Liebieghausu.

Článek

Jde konkrétně o bronzové renesanční plastiky Apollóna, které na přelomu 15. a 16. století vytvořil italský umělec Pier Jacopo Alari Bonacolsi, nazývaný Antico.

Kompletní digitální záznam lze využít pro uměleckohistorický výzkum, přesnou vědeckou dokumentaci i pro vzdělávací účely. Může dokonce zastupovat i originál na výstavě.

Technicky jde o skener CultLab3D vyvinutý firmou Fraunhofer IGD. Obsluha složitého zařízení bude týden systematicky dokumentovat část středověké sbírky Liebieghausu, která obsahuje na 3000 děl sochařů od doby starověku do 19. století.

Prostorový 3D skener dokáže přesně zachytit povrchovou úpravu, charakter materiálu i jeho reakci na světlo. Fakticky jde o nejdokonalejší kopii uměleckého díla, jaká byla kdy vytvořena.

Pokud by byla plastika vážně poškozena, nová metoda umožňuje, aby se doplnily chybějící části a zrekonstruovala se původní podoba památky.

Reklama

Výběr článků

Načítám