Hlavní obsah

Vídeň představuje Arcimboldovy obrazy

Právo, Peter Kováč, Vídeň

Až do 15. února 2015 vystavuje Uměleckohistorické muzeum ve Vídni ve své stálé expozici dva vzácné obrazy manýristického malíře Giuseppeho Arcimbolda, které za třicetileté války švédští vojáci ukradli z Pražského hradu.

Foto: PRÁVO - Peter Kováč

Podoba Flóry zapůjčená do Vídně ze soukromé sbírky (výřez)

Článek

Italský umělec, považovaný za předchůdce všech surrealistů, skládal „portréty“ žen a mužů jako mytologických osob či alegorií z nejroztodivnějších předmětů, plodů, květin i živočichů. Obě malby zapůjčené do Vídně ze soukromé sbírky představují Flóru, římskou bohyni rozkvetlé přírody. Proto jsou její hlava a oblečení složeny z nejrůznějších květů.

Ctnostná žena i prostitutka

Jednou je Flóra zobrazena jako ctnostná žena, podruhé s obnaženým prsem jako prostitutka, tzv. Flóra meretrix. Arcimboldo udivuje svou fantazií. Jsou to realisticky namalované květinové koláže, unikátní v celých dějinách umění.

Foto: PRÁVO - Peter Kováč

Druhá podoba Flóry zapůjčené do Vídně ze soukromé sbírky (výřez).

Historie obou obrazů je dobře známa. Arcimboldo je na konci 16. století namaloval v Miláně a poslal do Prahy přímo Rudolfovi II. jako poděkování za císařovu přízeň. Po rabování Prahy v roce 1648 Švédové odvezli obě varanty Flóry do Stockholmu, kde se vyskytují v inventářích umělecké sbírky královny Kristýny.

Bývala v Praze

V jejím majetku zůstaly až do abdikace v roce 1654. Pak přešly do soukromého vlastnictví, na čas se ztratily z obecného povědomí, a až v roce 1965 se vynořily jako atrakce na londýnské aukci.

Cudná i erotická Flóra je na osm měsíců vystavena ve Vídni v sousedství dalších Arcimboldových obrazů a také vedle Aachenova portrétu Rudolfa II. Celá tato kolekce skvostů evropského manýrismu byla kdysi ozdobou Obrazárny Pražského hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám