Hlavní obsah

Knopfler, Clapton a Petty natočili poctu JJ Caleovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým skutečných kytarových superhvězd se podílel na poctě bluesové legendě JJ Caleovi nazvané The Breeze. Mezi prvními zveřejněnými singly jsou Train to Nowhere či Call Me the Breeze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský kytarista a zpěvák Mark Knopfler.

Článek

Eric Clapton, Mark Knopfler a Don White natočili coververzi Train to Nowhere, kde si budete moci vychutnat zpěv všech tří i zdvojené kytary a foukací harmoniku. Na desce bude dále třeba Claptonova verze skladby Cajun Moon nebo Caleovy proslulé Call Me the Breeze, kterou na celém světě proslavila hlavně bluesrocková skupina Lynyrd Skynyrd. Vlastní verze ovšem vydali také Johnny Cash, John Mayer nebo Alan Price.

John Mayer a Eric Clapton spojili síly například na tracku Don’t Wait, kde si oba zasólovali na kytary i zazpívali. Na desku The Breeze: An Appreciation of JJ Cale, která má vyjít 29. července, přispěla i další velká jména jako Tom Petty, Willie Nelson, Christine Lakeland, Albert Lee a Derek Trucks, vynikající mladý kytarista, který léta jezdil na turné s kultovním Allman Brothers Bandem a také s Erikem Claptonem, s nímž dokonce hrál v Praze.

Clapton vždy obdivoval Calea a v průběhu desítek let natočil mnoho jeho skladeb, mezi něž patří i velmi slavné After Midnight a Cocaine. Hráli také společně na tracku Angel z alba Old Sock (2013) a díky Claptonovi většina lidí o tomto bluesmanovi slyšela poprvé. Sám nikdy nedosáhl takové globální slávy jako jeho mladší britský kolega.

Existuje ještě několik skladeb, které spolu nahráli, a nebyly dosud vydány. Kytarista uvedl, že zatím čeká a vydá je, jestli dostane svolení od správců dědictví. Cale zemřel v roce 2013 ve věku 74 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám