Hlavní obsah

Zemřel legendární americký bluesman Johnny Winter

– Washington/Curych

Legendární americký bluesman Johnny Winter zemřel v noci na středu ve věku 70 let ve švýcarském Curychu. Příčina smrti není dosud známa. S odvoláním na policejní sdělení o tom dnes informovala agentura DPA. Tento slavný bluesový kytarista, zpěvák, hráč na foukací harmoniku a producent bílé pleti vystupoval mnohokrát i v České republice.

Foto: The Repository, Bob Rossiter, ČTK/AP

Johnny Winter

Článek

Státní zástupce ve Švýcarsku nařídil pitvu, nicméně neexistuje prý žádné podezření na cizí zavinění Winterovy smrti. Ještě o víkendu vystoupil Winter na festivalu Lovely Days v rakouském městě Wiesen.

Texasan John Dawson Winter patřil mezi nejslavnější představitele bílého elektrického blues. První album, nazvané Johnny Winter, vydal kytarista v roce 1968; v 60. letech vystupoval na řadě festivalů včetně legendárního Woodstocku.

V 70. letech Winter spolupracoval se slavným bluesmanem Muddym Watersem na několika albech, jež byla oceněna cenou Grammy; nominaci na toto prestižní ocenění získal i za své předchozí album I’m a Blues Man z roku 2004. Za své zásluhy byl Winter v roce 1988 uveden do bluesové síně slávy.

V České republice se Winter poprvé představil v roce 2003 na open air festivalu na pražském Střeleckém ostrově; v tuzemsku ale hrál i na dalších místech, například v Brně, Uherském Brodě či třeba na tradičním festivalu Blues Alive v Šumperku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám