Hlavní obsah

Michal Ambrož z Jasné páky: Budeme hrát jenom občas

Právo, Jaroslav Špulák

Rocková skupina Jasná páka vznikla v roce 1981. Po třech letech ale skončila a většina členů se převtělila do nové formace Hudba Praha. Před šesti lety se Jasná páka vrátila a nyní, jako součást dvojalba, vydala i svou debutovou desku. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Michal Ambrož.

Foto: Warner Music/Marek Musil

Jasná páka 2014, Michal Ambrož čtvrtý zleva

Článek

Co vás v roce 2008 vedlo k tomu, že Jasná páka začala znovu fungovat?

Bezprostředním podnětem bylo otevření pražského prostoru MeetFactory. Výtvarníka Davida Černého, který ho společně s Davidem Kollerem inicioval, napadlo, že by nebylo špatné, aby tam po letech zahrála Jasná páka. A tak vystoupila, i když v poněkud zvláštním složení. Základ tvořila skupina Hudba Praha, ke které se přidali Petr Váša a David Koller.

Jak koncert dopadl?

Byli jsme na něj celkem připraveni, protože pár měsíců předtím jsme s Hudbou Praha absolvovali turné 25 pecek, na kterém jsme hráli i písničky Jasné páky. Vyšlo z toho živé album. Během turné jsme však zjistili, že když hrajeme repertoáry dvou kapel, nezbývá nám už prostor pro nové písničky.

Koncert v MeetFactory se nám líbil, a tak jsme se s Davidem Kollerem a Petrem Vášou dohodli, že bychom Jasnou páku obnovili. Nebyl to problém, protože David s námi hrál a Petr zvládal staré skladby velmi dobře, ačkoli původního zpěváka Dádu Albrechta nikdy naživo neviděl ani neslyšel. Oslovili jsme pak další muzikanty a Jasná páka začala znovu existovat.

Zvali jste i Dádu Albrechta?

Zkusili jsme to. Ne přímo ke koncertu v MeetFactory, ale při dalších příležitostech. Dáda se nicméně třicet let hudbě nevěnoval, a tak se k nějakému hostování staví odtažitě. Přiznal se, že není zvyklý být členem fungující kapely a že by to pro něj už nebylo. My se přesto rozhodli, že to budeme zkoušet dál.

Co znamenalo znovuoživení Jasné páky pro Hudbu Praha, která se v osmdesátých letech v podstatě stala její nástupkyní?

Hudba Praha to zpočátku nesla dost těžce. Moji kolegové se cítili, vcelku po právu, být nositeli tradic Jasné páky a těžko se s její novou existencí smiřovali. Řekl jsem jim, že Hudba Praha je pro mě hlavní kapela a Jasná páka bude hrát jen občas. Je to dané i tím, že všichni její členové mají další projekty, včetně Davida Kollera a Petra Váši.

Nedávno vyšlo dvojalbum Jasné páky, jehož součástí je záznam z turné Stará vlna s novým obsahem a také album Černá deska. Co na něm je?

Považujeme ho za naše první studiové album, protože předtím vyšly jen nahrávky, které vznikly jako demosnímky, anebo šlo o nezveřejněné záznamy z koncertů. Černá deska je pečlivě přichystaný debut. Jsou na něm starší písničky, které jsme nikdy předtím ve studiu nenahráli, a zdálo se nám, že by si to zasloužily. A vznikaly i nové.

David Koller má totiž takovou vlastnost, že k tomu, aby vybral písně na desku, musí být obklopen spoustou materiálu. A tak jsme připravili řadu věcí, i když producentem desky byl nakonec Ecson Waldes ve studiu Biotech. Jen některé hudební nápady a motivy jsme ale nakonec dotáhli do studiové podoby.

V září vyrazíte na turné. Na co se mohou fanoušci těšit?

Budeme samozřejmě hrát písničky, které k Jasné páce patří, nové z Černé desky a některé, jež zatím nikde nevyšly. Před turné budeme intenzivně zkoušet a doufám, že se při té příležitosti podaří napsat ještě nějakou úplnou novinku. Slíbit to ale nemůžu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám