Hlavní obsah

Chinaski slavili dvacítku spolu s Rock for People

Právo, Jaroslav Špulák

Přestože byl program druhého dne hudebního festivalu Rock for People předem dosti podceňován, nabídl v pátek ve Festivalparku v Hradci Králové několik velmi dobrých zážitků

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koncert Chinaski patřil k vrcholům druhého dne.

Článek

K těm největším patřil koncert skupiny Chinaski. Slavila na festivalu své dvacáté narozeniny a činila tak již podruhé. První výroční koncert v pražské O2 areně jí po všech stránkách vyšel, a tak bylo předem jasné, že diváky na Rock for People čeká silný zážitek a set plný písniček, které dobře znají.

V tomto ohledu Chinaski naplnili očekávání, nadto ve skvělé hráčské formě i s veškerým nasazením odpovídajícím dospělosti kapely. K tomu nicméně přidali ještě několik překvapení.

Zpěvák Michal Malátný začal vystoupení sám, za doprovodu akustické kytary, aby po chvíli divákům sdělil, že je mezi nimi. Skutečně kráčel na pódium davem fanoušků srocených pod ním, za což si vysloužil mnoho stovek cvaknutí různých příručních fotoaparátů a samozřejmě potlesk.

Pak se k němu hudebně i pěvecky přidala celá kapela, dlouho na sebe nenechal čekat nástup dívčího sboru a později také příchod dvou zakladatelů festivalu Rock for People Petra Fořta a Michala Thomese. Zazpívali si s Chinaski písničku Paralela, kterou už ostatně použili ve vtipné upoutávce na festival, v níž se k trochu amatérskému zpěvu obou pořadatelů později přidá celá kapela.

Michal Malátný pak jménem diváků i svým oběma poděkoval za to, že festival tak dlouhou dobu chystají, a mimoděk přiměl diváky, aby dlouze skandovali název akce. Bylo to až dojemné, zvláště pro ty, kteří zažili všech dvacet let Rock for People. Dívčí sbor nakonec popřál šťastné narozeniny jak kapele, tak festivalu.

Madness jako poutavé retro

Britští Madness jsou průkopníky odnože stylu ska a od první chvíle bylo jasné, že jejich skladby diváky ve Festivalparku především roztančí. Postupem času na sebe upoutala pozornost i velmi vlídná melodika jejich písniček, stejně tak nevtíravá a velmi civilní prezentace, pokud tedy odhlédneme od kabaretního zevnějšku členů kapely.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Madness diváky roztančili.

Diváci v Hradci Králové se při hudbě Madness, kteří vznikli už v roce 1976, pohupovali v kolenou i bocích a postupem času se jejich určitá nedůvěra k tvorbě u nás ne tolik populární kapely (v porovnání s hudebním světem) rozplynula a oni ji podporovali měrou vrchovatou. V podstatě se kotel pod pódiem neustále pohyboval a diváci si s jednotlivými písněmi vybavovali i okamžiky, kdy se s nimi ve svém životě setkali.

Vynikající vystoupení předvedli američtí The Afghan Whigs. Od začátku byli pasování na černé koně festivalu, kteří překvapí a nadchnou. Bohužel jejich vystoupení přihlíželo znatelně méně diváků, než třeba setu Chinaski. Přitom tato kapela z osmdesátých let sázela především na atmosféru svých skladeb a naprostou precizností a dravostí vystoupení vábila nadšené znalce do světa vlastních emocí a nálad. Byl to skutečně nesmírně přesvědčivý koncert.

Foto: Petr Hloušek, Právo

The Afghan Whigs nadchli hlavně znalce své hudby.

V noci uzavřeli čtvrteční program Tata Bojs, odpoledne jej naopak dobře rozjely skupiny Vypsaná fixa nebo Divokej Bill.

Festival v sobotu pokračuje posledním dnem. Ve 21 hodin bude vrcholit vystoupením skupiny Lucie. Bude to poslední koncert jejího comebackového turné, které začalo v květnu na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám