Hlavní obsah

Hru o české herečce uvedou v New Yorku

Právo, (rh)

Hru The Good and the True napsanou podle skutečného příběhu české prvorepublikové herečky Hany Pravdové uvidí publikum renomované scény DR 2 na Union Square na newyorské off-Brodawayi od 24. července až do 14. září. Hrát se bude osmkrát týdně, naplánováno je šedesát představení.

Foto: archiv Švandova divadla

Hra The Good and the True vypráví o osudech herečky Hany Pravdové a sportovce Miloše Dobrého.

Článek

Hru nastudovali v pražském Švandově divadle a vypráví příběh dvou lidí, jimž se podařilo vyváznout z pekla koncentračních táborů. Barvité osudy herečky se proplétají s napínavým líčením života olomouckého sportovce Miloše Dobrého, který po transportu do Terezína a Osvětimi také unikl téměř jisté záhubě. V roli Hany Pravdové exceluje její vnučka, britská herečka Isobel Pravda, Miloš Dobrého hraje její britský kolega Saul Reichlin.

„Přestože hra je v angličtině a oba herci jsou rodilí mluvčí, jde o ryze český příběh, který americkému publiku přibližuje historii naší země a zároveň je napínavou kronikou 20. století,“ říká režisér a iniciátor celého projektu Daniel Hrbek. Příběh české herečky, jejíž talent okamžitě rozpoznala a podpořila ve 30. letech už Olga Scheinpflugová a dvacet let později i vážený shakespearovský herec Sir John Gielgud, zatím Newyorčany táhne a vstupenky se prodávají. O uvedení projevila zájem i spřízněná duše Švandova divadla Suzanne Vega a bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrigtová.

V Čechách se hra objeví během podzimu ve východočeském Potštejně, kam se herečka Hana Pravdová během okupace uchýlila se svým prvním manželem Sašou – mladý židovský pár tu marně doufal přežít válečné útrapy.  A už na přelomu roku 2015 se čeští a britští divadelníci  vydají znovu za oceán: zájem o uvedení The Good and the True projevil i největší světový festival židovského divadla, který se v New Yorku koná 14. – 21. června 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám