Hlavní obsah

Divadelní Ceny Alfréda Radoka po dvaadvaceti letech končí

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Divadelní Ceny Alfréda Radoka po 22 letech končí, oznámila správní rada nadačního fondu, který je uděluje. Uzavírá se tak tradice prestižních ocenění udělovaných kritickou obcí a nesoucích jméno tohoto předního českého divadelníka.

Foto: Michal Doležal, Právo

Cena vznikla z iniciativy Václava Havla (na snímku s režisérem Davidem Radokem)

Článek

„Rozdílné názory organizátora soutěžní ankety časopisu Svět a divadlo a Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka na podobu inscenačních cen vyústily v obtížně řešitelnou situaci,“ uvedli členové správní rady k důvodům konce nejstaršího z ocenění udělovaných v České republice za umělecké počiny v oboru divadla.

Přes dvě dekády měla cena podle nich svůj význam, který se ale postupně vytrácí. „Václav Havel, z jehož iniciativy Radokova cena původně na podporu dramatické tvorby v roce 1992 vznikla, svou přítomností už bohužel nemůže pozvednout toleranci a prchající význam ceny. A proto je čas ji uzavřít a dát prostor pro případný vznik ceny nové,“ dodali členové rady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hodnota každé ceny je v kvalitě udělující poroty, v osobnostech, které cenu zaštiťují, a (nebo) ve finanční odměně, kterou cena skýtá, protože samotné kritérium umělecké kvality je relativní. Důležitější než finanční odměna bylo odborné a početné složení hlasujících kritiků,“ uvedl fond ve svém prohlášení.

Anketa se jen přejmenuje 

Vlastní hlasování organizoval měsíčník Svět a divadlo (SAD). Jeho šéfredaktor Karel Král řekl Novinkám, že anketa nekončí: „Z našeho pohledu nic nekončí, anketa v časopise pokračuje, jen se asi bude jmenovat jinak.”

Postupu Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka moc nerozumí. „Po předání cen v únoru se na mě obrátila paní Ingeborg Radok Žádná, abychom jednali, za jakých podmínek budeme pokračovat. My jsme body v redakci sepsali a poslali jim to, ale neozvala se, žádné spory tam nebyly. Správní rada měla snahu měnit stanoviska, každou chvíli byla jiná. Na jednu schůzi přišli s tím, že by měla být cena za light design, já jsem říkal, že je v rámci scénografie. Na další schůzi přisli s tím, že by se cena za scénografii a hudbu zrušila. Člověk má dojem, že je to jen vymýšlení novot pro vymýšlení, že to nemá logiku,” dodal.

Bývalý dlouholetý předseda nadačního fondu, spisovatel a scenárista Jiří Stránský, zániku cen lituje. „Ale v současné situaci se nic jiného nedalo dělat. Osobně si myslím, že to není jen vina jedné strany, protože správní rada nepracovala, jak má,” řekl.

Nadačnímu fondu už loni vadilo, že kategorie i způsob rozhodování o laureátech jsou dlouho neměnné, což na jedné straně posiluje jejich hodnotu, ale občas bývá i důvodem kritiky. Časopis SAD pak z nadace vystoupil a David Radok v prosinci nedal svolení k tomu, aby časopis na základě ankety dál nazýval své ceny jménem jeho otce.

Ve správní radě nadace jsou například proděkanka Hudební fakulty Akademie múzických umění Ingeborg Radok Žádná a ředitelka IDU Pavla Petrová, jejími čestnými členy jsou i Ladislav Chudík a Josef Topol. V minulosti byli čestnými členy také Václav Havel, Marie Radoková, Rudolf Hrušínský, Luboš Pistorius a Jiřina Jirásková.

Reklama

Výběr článků

Načítám