Hlavní obsah

RECENZE: Thirty Seconds To Mars přijeli ve dvou! Příště třeba pošlou jen cédéčko

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká kapela Thirty Seconds To Mars patří v současnosti k nejpopulárnějším rockovým skupinám. Její pražský koncert v pondělí večer ale patřil k těm, které lze považovat za pohlavek fanouškům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jared Leto maskoval neúčast bratra veskrze profesionálně.

Článek

Namísto tří členů přijeli totiž pouze dva – zpěvák a kytarista Jared Leto a baskytarista Tomo Miličevič. Bubeník Shannon Leto byl 16. června v Hollywoodu zatčen za jízdu pod vlivem alkoholu, a byť se z vězení dostal po zaplacení kauce, soud mu přikázal neopouštět zemi.

Fér by bylo, kdyby kapela oznámila, že má problém a nejbližší evropské koncerty přeložila na jiné termíny. To se ale nestalo. Dvojice se rozhodla vystupovat a bubenické party pouštět z počítače. Bez oficiálního vysvětlení a bez omluvy.

Aby to nebylo tak nápadné, při třetí skladbě vypustila mezi diváky desítky velkých nafukovacích balónů, které déle než polovinu koncertu poletovaly nad hlavami sedmi tisíc fanoušků a zakrývaly to, co se dělo, či spíše nedělo na pódiu.

Taková prezentace ukázala, že aktuální technologie umožňují absolvovat rockový koncert i pouhému tandemu, jemuž sice za zády pomáhá další hráč na kytaru, všechny ostatní linky masivního zvuku včetně bicích jsou však pouštěny ze záznamu. Bylo by zajímavé, kdyby technika vypověděla službu a ti dva (s pomocníkem tři) museli hrát jako poctivá kapela. Asi by to bylo tristní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Thirty Seconds To Mars diváky rozezpívali.

Hrozivá je představa, že by příště formace, která si zakládá na práci s fanoušky a zpívá o tom, jak je dobré mít se rádi a neubližovat sobě ani ostatním, natož pak světu, mohla ještě jednou vyzkoušet, kam až může při své popularitě zajít, a poslala namísto sebe pořadatelům koncertu cédéčko s písničkami, pár stovek velkých nafukovacích balónů a konfety, aby zkusili, jestli to i bez nich diváci pozřou.

Již čtvrtá písnička This Is War nadto ukázala, že frontman Jared Leto nekočíruje svůj hlas s takovým přesvědčením, jak by to přednes stadiónových i patetických skladeb vyžadoval. Pomáhali mu ale fanoušci i vokály z playbacku.

Objektivně nutno konstatovat, že právě Jared Leto (jinak též úspěšný oscarový herec) je charismatická osobnost, která se malý koncertní podvod snažila zachránit tím, jak s diváky pracovala. V tom je opravdu mistr, a tak v podstatě nepřipustil, aby část přítomných vůbec přišla na to, že jeho bratr chybí, dokonce je ve druhé části koncertu dokázal rozezpívat sám, pouze s akustickou kytarou. Má koneckonců k dispozici dobré písničky se silnými melodickými linkami.

Přesto to byl set, o jehož regulérnosti lze pochybovat. Thirty Seconds To Mars ostatně mají na pražské Výstaviště smůlu. Před třemi lety nemohl Jared Leto na Prague City Festivalu zpívat. Přesto vešel na pódium a sípal tam tak dlouho, aby to podle „smlouvy o provedení práce“ znamenalo, že koncert proběhl.

V roli předskupiny v pondělí diváky dobře rozehřáli naši Lake Malawi.

Thirty Seconds To Mars
Tipsport Arena, Praha, 30. června

Celkové hodnocení: 30%

Reklama

Výběr článků

Načítám