Hlavní obsah

Jacksonův hologram vyvolal žaloby za milióny dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Zhruba před měsícem tančil mrtvý Michael Jackson jako hologram na udělování cen Billboard. Reakcí bylo nejen znechucení některých fanoušků a diskuse, kam až šoubyznys zajde, ale také žaloba Alkiho Davida kvůli údajnému zneužití jeho patentované technologie. Tento týden přišla další žaloba žádající 10 miliónů dolarů - nyní ale proti Davidovi.

Foto: ČTK/AP

Michael Jackson

Článek

Žalobu podala v Los Angeles firma Pulse Evolution, jejíž animátoři a technici připravili show pro Billboard. Alkiho Davida v ní označili za „šarlatána, který nemá vůbec žádný podíl na vývoji animace Michaela Jacksona”.

Podle Pulse Evolution David lživě prohlašoval, že má zásluhy na tvorbě a vývoji vizuálních efektů, v celostátním rozhovoru pro CNN, v tiskových zprávách a na různých internetových stránkách své společnosti FilmOn. Navíc připomínají, že je prý znám prováděním „nehorázných šaškáren” a častým porušováním práv k duševnímu vlastnictví.

David se pokoušel ohrozit vystoupení na Billboard Music Awards na základě patentu společnosti, která je ale podle Pulse Evolution „nefunkční, nemá žádný majetek a hlavně nic k licencování“. Narážejí tím na firmu Musion Das Hologram Limited, která je spojena s Giovannim Palmou a Uwem Maasem. Pulse Evolution ale spolupracovala s firmou, která se jmenuje Musion Systems Limited.

David má práva na jednu technologii promítání 2D obrázků na 3D pódium. Jenže druhá strana tvrdí, že jejich Jackson vůbec není hologram: „Toto chybné označení animace Michaela Jacksona za hologram jen zvýrazňuje Davidovy nedostatečné technické znalosti.“

Reklama

Související články

Michael Jackson vydělává po smrti miliardy

Popová hvězda Michael Jackson je letos znovu na čele žebříčku finančně nejúspěšnějších zesnulých celebrit, který sestavil časopis Forbes. Nahrávky mrtvého...

RECENZE: Co se našlo u Michaela Jacksona

Na trh se dostávají další poklady z archívu zesnulého krále popu Michaela Jacksona. Opět byly zvukově „přeleštěny” a album nese název Xscape.

Výběr článků

Načítám