Hlavní obsah

Muzejní noc v sobotu otevře 96 objektů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do letošní 11. muzejní noci se v hlavním městě zapojilo 39 institucí, které v sobotu 14. června od 19. do 1. hodiny v noci pustí do dveří 96 objektů návštěvníky zdarma. Pražský dopravní podnik připravil 11 bezplatných autobusových linek a metro pojede do 1 hodiny.

Foto: prazskamuzejninoc.cz

Muzeum Karla Zemana, kam se loni stála fronta téměř až na Kampu, bude mít připraveno letní kino.

Článek

„Pražská muzejní noc vstupuje do své druhé dekády. Za deset let pořádání akce jsme stihli napočítat milión a půl návštěvnických vstupů, zapojit do ní několik desítek pražských institucí, ale i zvládnout krizové situace jako loňské povodně,“ naráží na loňský ročník, který se musel přesunout na září, ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

I tak loni navštívilo 59 zapojených objektů 150 tisíc lidí. Kromě tradičních muzeí a galerií přibyla letos Matematicko-fyzikální fakulta UK, kde bude otevřen trezor vědeckých pokladů a galerie Futura, kde návštěvníkům předvedou umělecké grilování.

Muzeum Karla Zemana, kam se loni stála fronta téměř až na Kampu, bude mít připraveno letní kino, zpřístupní další část sbírkových předmětů a budou vozit elektro-lodí do Čertovky malé i velké dobrodruhy. V Knihovně Václava Havla bude své hry číst ze záznamu sám autor Václav Havel a v Chlupáčově muzeu historie Země zase návštěvníci zjistí vše o sexu dinosaurů. Letecké muzeum Kbely připravilo seskok výsadkářů a přesně v 19. hodin z něj odstartuje stíhačka Gripen, která proletí nad Prahou. Fanoušci vojenské techniky a historie se tu dočkají také připomenutí bitvy v Normandii a letního kina s dobovými filmy.

Pomohou mapy

Hlavní pomůckou letošního ročníku je mapa, která zahrnuje jak seznam otevřených institucí, tak i jejich zakreslení do mapy Prahy a popis, která linka kam účastníky Pražské muzejní noci doveze.

„Od 18.30 hodin bude připraveno 10 autobusových bezbariérových linek, které budou vyjíždět z náměstí Jana Palacha u stanice metra Staroměstská a 11. linka pojede ze Smíchovského nádraží. Provoz metra ze soboty na neděli se prodlouží do jedné hodiny po půlnoci. Tramvajové linky budou kapacitně posíleny, ale mimo autobusové linky Pražské muzejní noci budou zpoplatněny běžným způsobem,“ upozornil Miloš Trnka z DPP.

Informační stany budou stát už v pátek i v sobotu tradičně na Václavském náměstí u Národního muzea a v sobotu také od 10 hodin do půlnoci na námětí Jana Palacha. 

Všechny další potřebné informace najdou zájemci o tradičně nejnavštěvovanější akci na www.prazskamuzejninoc.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám