Hlavní obsah

Obnovené unikátní gobelíny jsou k vidění v Kroměříži

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě monumentální, více než tři metry vysoké a čtyři metry široké tapiserie ze sbírek olomouckého arcibiskupství Odpočinek na útěku do Egypta a Útěk do Egypta se po sedmiletém mistrovském díle podařilo restaurovat odborníkům v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí.

Foto: Arcibiskupství olomoucké

Sedm let restaurovali odborníci Moravské gobelínové manufaktury z Valašského Meziříčí monumentální arcibiskupské tapiserie.

Článek

Obnovená díla z konce 17. století s výjevy ze života Svaté rodiny se poprvé společně představují veřejnosti v Arcibiskupském zámku v Kroměříži.

Tapiserie si podle kurátorky výstavy Simony Jemelkové objednal v poslední čtvrtině 17. století olomoucký biskup nebo některý člen olomoucké kapituly v dílně Van Der Goten v Antverpách. „Vynikají špičkovou kvalitou provedení složité gobelínové techniky, při které nebyly používány jen čisté barevné tóny, kladené vedle sebe, ale byly využity rovněž složité metody s efektem melírování, tedy propojování více barev,“ podtrhla Jemelková.

„Jedinečné jsou gobelíny i zpracováním novozákonních témat. Ta jsou na rozdíl od námětů ze Starého zákona v tvorbě tapiserií málo obvyklá, a to jejich význam v kontextu duchovní tvorby ještě zvyšuje,“ upozornila kurátorka. Gobelíny jsou fragmentem původně rozsáhlejšího cyklu ze života Panny Marie. Usilovná práce specialistů přinesla kromě záchrany hmotné podstaty památky rehabilitaci původního výtvarného vyznění a umožnila obě tapiserie zařadit mezi nejlépe i nejautentičtěji dochovaná díla tohoto typu v České republice.

Výstavu v Kroměříži pořádají Muzeum umění Olomouc a kroměřížský Národní památkový ústav. Otevřena byla v pátek, potrvá do konce září. Koná se při příležitosti rekonstrukce Květné zahrady v Kroměříži, která vstupuje do závěrečné fáze.

„V pozadí výjevů obou gobelínů najdeme průhledy do renesančních a barokních zahrad, což si zřejmě vyžádal objednatel, biskup Karel II. z Liechtensteinu Castelkorna, který současně vybudoval unikátní kroměřížské zahrady,“ vysvětlil souvislost tapiserií a zahradního umění zástupce ředitele Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám