Hlavní obsah

Črty a obrázky Johna Lennona se dobře prodávaly

Novinky, Stanislav Dvořák

Aukce rukopisů, náčrtků a obrázků zesnulého hudebníka a spisovatele Johna Lennona ve čtvrtek překonala očekávání. O všechny položky byl v aukční síni Sotheby's v New Yorku velký zájem, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Kresba Johna Lennona

Článek

Například rukopis nonsensové básně The Fat Budgie se prodal za 143 000 dolarů (cca 2,86 miliónu korun), odhad byl přitom asi sedmkrát nižší. Také rukopis I Sat Belonely vynesl velmi slušných 137 000 dolarů (2,74 miliónu korun), což bylo čtyřikrát více než odhad aukční síně. Strojopis nazvaný Neville Club pak vynesl 100 000 dolarů (cca 2 milióny korun).

Raritní sběratelské kousky souvisejí s Lennonovými knihami Písání a Španěl na vesnici, které vyšly i u nás. Firma Sotheby's uvedla, že na této aukci je k vidění největší soukromá sbírka děl zakladatele skupiny Beatles, která kdy byla ke koupi. Vše původně patřilo britskému knižnímu vydavateli Tomu Maschlerovi.

Aukce připomněla dvě výročí – padesát let uběhlo od vydání Písání, a navíc také od slavného vystoupení Beatles v Ed Sullivan Show v americké televizi. Když Beatles skončili v roce 1970, John Lennon pokračoval v sólo kariéře, v roce 1980 byl ale zavražděn v New Yorku. Paul McCartney a Ringo Starr koncertují dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám