Hlavní obsah

Hmyzí alegorie bratří Čapků se vrací

Právo, Radmila Hrdinová

Slavná alegorická moralita Josefa a Karla Čapků Ze života hmyzu se vrací na scénu Národního divadla v Praze (ND). Hra byla poprvé uvedena v roce 1922. Nejprve v Národním divadle v Brně a poté v režii Karla Hugo Hilara i v pražském Národním divadle a vzbudila velkou polemiku. Autoři podobenství o lidské i hmyzí říši byli nařčeni z pesimismu i krutosti.

Foto: Martin Kamen

Petr Motloch a Sabina Králová v rolích Chrobáků ze Špinarovy inscenace Ze života hmyzu

Článek

Na jeviště pražského ND se hra několikrát vrátila, nejslavnější bylo nastudování z roku 1965 v režii Miroslava Macháčka, které se s úspěchem hrálo i v zahraničí. Nynější inscenace, která má premiéru ve čtvrtek 5. června, je dílem Daniela Špinara, který se od příští sezóny stává kmenovým režisérem činohry ND.

„Snažili jsme se, aby inscenace byla zábavná, jakási bláznivá groteskní féerie až komiks, ale zároveň aby se z ní nevytratila nepříjemná témata,“ říká režisér Daniel Špinar. Do role Tuláka obsadil herce Sašu Rašilova. „K dění na scéně se Tulák vyjadřuje hlavně komentujícími písničkami. Poprvé používám v inscenaci živou hudbu na scéně,“ prozradil Špinar na setkání s novináři. Jeho inscenace by měla mít lehce zcizující, brechtovský charakter. Kuriozitou je i obsazení Karla Dobrého do role motýlice Iris či Michala Kerna do role Kukly. V dalších rolích diváci uvidí Kateřinu Winterovou, Filipa Kaňkovského, Martina Pechláta, Davida Matáska, Sabinu Královou, Lucii Žáčkovou, Vladislava Beneše, Igora Orozoviče aj..

K inscenaci Ze života hmyzu připravila činohra ND jako novinku i tvůrčí dílny pro studenty a pedagogy středních škol, jejichž prostřednictvím se lze přiblížit k inscenační historii i současnému pojetí klasické hry. Účastníci dílny se seznámí nejen s Čapkovým textem, ale i s prací scénografa, dramaturga, kostýmního návrháře, režiséra či herců. Umožní jim zaujmout aktivní postoj k tématům hry i inscenace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám