Hlavní obsah

Festival Respect předznamená nigerské pouštní blues

Nigerští Etran Finatawa, kteří vystoupí v pondělí v 19:30 v pražském Paláci Akropolis, jsou dalšími představiteli pouštního blues, jaké přinášejí populární Tinariwen nebo Ali Farka Toure. Předznamenávají festival etnické hudby Respect.

Článek

Skupina se dala dohromady v roce 2004 přímo na slavném maliském festivalu Festival au Désert u Timbuktu, který se konal v dobách, kdy se oblast ještě nezměnila v bojiště mezi Tuaregy, maliskými vojáky a islámskými radikály.

Skupina byla ohromným objevem festivalu, takže už o rok později vystupovala v Evropě, Americe i Austrálii. Jejich debutová deska Introducing Etran Finatawa z roku 2006 byla nominována na cenu BBC v kategorii objev roku na scéně world music.

Do letoška soubor vydal čtyři desky, po druhé Desert Crossroads z roku 2008 následovaly o dva roky později Tarkat Tajje / Let´s Go, loni vyšlo zatím poslední album The Sahara Sessions.

Od ostatních představitelů pouštního blues se liší tím, že v kapele nehrají jen Tuaregové, ale také Wodaabiové¨, známí též jako Bororové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám