Hlavní obsah

Schikanederův obraz se v Londýně prodal za téměř deset miliónů

Obraz českého malíře Jakuba Schikanedera Zákoutí Prahy se v Londýně vydražil za 278 500 liber (téměř 9,5 miliónu korun). Odhadovaná cena plátna datovaného do let 1900 až 1910 byla přitom zhruba poloviční. Dílo, které se prodalo v rámci dražby evropských obrazů 19. století v aukční síni Sotheby´s, bylo po dlouhá léta považováno za ztracené.

Foto: Sothebys.com

Obraz Zákoutí Prahy

Článek

Obraz jednoho z nejdráže prodávaných českých umělců byl od roku 1924 v majetku pražského starosty Josefa Rotnágla. Podle informací v katalogu Sotheby´s šlo dílo do dražby ze soukromé německé sbírky, kam se dostalo nákupem v roce 1950. Kdo jej vydražil, není podle dostupných informací známé.

Cena plátna se před aukcí odhadovala na 120 000 až 180 000 liber (asi čtyři až šest miliónů korun). Výše konečné odklepnuté ceny dokládá velký zájem, který o Schikanederovo dílo v současnosti ve světě je. Zákoutí Prahy se stalo jedním z jeho nejdražších děl vydražených v posledních letech.

Schikaneder na plátně zachytil pražské zákoutí s nostalgickým nádechem svých vzpomínek a představ. Právě noční výjevy z pražských zákoutí byly jedním z hlavních témat tvorby malíře, který žil mezi lety 1855 až 1924. Vedle nich se v jeho tvorbě odrážela sociální tematika, maloval také obrazy domovních interiérů či díla inspirovaná cestou po Severním moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám