Hlavní obsah

Prokop oslaví 30 let Koleje Yesterday na pódiích

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před 30 lety vzniklo skvělé album Kolej Yesterday Michala Prokopa a Framus Five. Letos vyjde v reedici a Michal Prokop chystá turné po celé České republice.

Foto: Arts Marketing

Michal Prokop

Článek

Michal Prokop začínal od šedesátých let minulého století napodobovat americké soulové klasiky (Raye Charlese, Otise Reddinga), ale v sedmdesátých letech přišel s progresivní rockovou muzikou. Album Město Er (1971) bylo originální a připravilo půdu pro majstrštyk Kolej Yesterday (1984), desku nabitou invencí k prasknutí ať už jde o zpěv, housle, syntezátory, kytary či texty Pavla Šruta, z nichž některé zlidověly.

Album natočili v jednom z prvních soukromých studií u nás, které patřilo zvukaři Petru Kocfeldovi. „Prodalo se za ta léta skoro sto tisíc desek i CD. Tohle album pro mne bylo zcela zásadní, zformoval se nový autorský tým lidí, se kterými vlastně pracuju dodnes – Pavel Šrut, Petr Skoumal, Honza Hrubý, to jsou ti klíčoví hráči mého týmu, který je dnes doplněn ještě Lubošem Andrštem, který se do společné práce s námi vrátil po mnoha letech. Vstoupil jsem touhle deskou na novou parketu rockového písničkářství, na které se pohybuji od té doby pořád,“ řekl Michal Prokop.

Vydavatelství Supraphon připravuje výroční edici i s původním zakázaným přebalem alba. Šéfproducent Karel Deniš k tomu řekl: „Supraphon s radostí nepřehlédl kulaté výročí jednoho z našich nejzásadnějších rockových alb. Přesně po třiceti letech tak chceme nabídnout jubilejní vydání, obsahující jak původní album, tak také Michalem Prokopem vybrané bonusy. S grafikem Karlem Halounem a producentem reedice Ivanem Prokopem vymýšlíme speciální balení. Ve druhé polovině září by to mělo být v obchodech k dispozici všem pamětníkům i mladým objevitelům klasického českého rocku.”

Plán podzimního turné se připravuje, Michal Prokop a Framus Five ale už teď potvrdili koncerty 2. srpna (Štěrkovna Open Music a ve 23.00 Velká Bystřice – Hanácké Woodstock), 8. srpna (Nové Hrady – Penzion Kamínek), 23. srpna (Milevsko, slavnosti) a 27. září (Kutná Hora, Svatováclavské slavnosti). Další termíny se objeví na www.michalprokop.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám