Hlavní obsah

Skoumalova premiéra

Právo, Vladimír Říha

První z premiér letošního ročníku Pražského jara má festival za sebou. Ve čtvrtek ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu zazněla během koncertu rozhlasových symfoniků (SOČR) řízených Petrem Altrichterem. Sólistou Houslového koncertu Adama Skoumala byl Roman Patočka.

Foto: ČTK

Klavírista Adam Skoumal

Článek

Skoumal, jinak úspěšný klavírista, napsal houslovou skladbu na výzvu Pražského jara a amerického houslisty Shloma Mintze. Vzniklo přístupné melodické a neexperimentální třívěté dílo s prvky etno hudby především v poslední části.

Patočka, který se radami autorovi i na vzniku podílel, skladbu virtuózně a s citem pro její neoromantický ráz provedl. Pro další uvádění by však nevadilo skladbu zkrátit a neopakovat některá témata, či omezit příliš etnický ráz závěru.

SOČR pod Altrichterovým vedením exceloval především v dalších skladbách ryze českého večera zapadajícího do letošního Roku české hudby. Zejména uvedení tří Janáčkových skladeb včetně Jílkovy verze suity z Příhod lišky Bystroušky bylo událostí a dirigent s orchestrem, Kühnovým smíšeným sborem a pěveckými sólisty i v závěrečném Dvořákově Te Deum poskytli publiku mimořádný zážitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám