Hlavní obsah

Zemřel režisér oscarového filmu o Sugar Manovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Ve věku 36 let zemřel v úterý švédský režisér Malik Bendjelloul. Proslavil ho snímek Pátrání po Sugar Manovi, za něhož získal loni Oscara a britskou filmovou cenu Bafta.

Upoutávka na film Pátrání po Sugar Manovi (v kinech od 14.03.2013)Video: Aerofilms

 
Článek

O režisérově úmrtí informovala švédská policie. Jeho tělo bylo nalezeno v hlavním městě Stockholmu. Úřady odmítly upřesnit příčinu smrti, uvedly však, že se nejednalo o zločin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bendjelloula proslavil nízkorozpočtový film o americkém hudebníkovi Sixtovi Rodriguezovi ze 70. let, po němž začnou pátrat dva jeho fanoušci z Jihoafrické republiky. Detroitský zpěvák Rodriguez se proslavil v JAR, ovšem na půdě USA se slávy nedočkal.

Bendjelloul film dotočil na svůj mobil, když mu v průběhu natáčení došly peníze na dokončení. Snímek získal Oscara za nejlepší dokumentární film.

Foto: Anders Wiklund/TT News Agency/Files, Reuters

Malik Bendjelloul

Bendjelloul se věnoval režírování dokumentárních filmů převážně o nejrůznějších hudebnících a skupinách více než dvanáct let. V roce 2001 natočil svůj první snímek o německé skupině Kraftwerk. Následovala dokumentární série o historii heavymetalu a samostatné dokumentární snímky, v jejichž rámci spolupracoval například s Björk, Stingem, Madonnou či U2.
Jeho portrét Alfreda Merhanova, muže žijícího 18 let na pařížském letišti Charlese de Gaulla, se stal inspirací Stevenu Spielbergovi pro jeho film Terminál. Malik Bendjelloul také pracoval jako režisér a kreativní producent kulturního týdeníku švédské televize s názvem Kobra a byl autorem řady hudebních videí a reklam.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám