Hlavní obsah

Má vlast zahájila Pražské jaro

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začal v přímém přenosu České televize 69. ročník festivalu Pražské jaro.

Foto: ČTK Michal Krumphanzl

Mou vlast řídil šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Článek

V zaplněné Smetanově síni Obecního domu se členy rodiny Rafaela Kubelíka - manželkou Elsie a synem Martinem - bylo připomenuto i sté výročí narození slavného dirigenta.

Jiří Bělohlávek spolu s Českou filharmonií vnesl do zahajovacího Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast několik inovací. Ve velkém rozšíření orchestru, kde většina nástrojů byla zdvojena, zesílil především dynamiku. Diskutabilnější bylo zrušení přestávky po Šárce a zahrání celého celku najednou. Lze chápat úmysl dirigenta odehrát cyklus bez narušení, ale délka půldruhé hodiny je pro publikum přece jen náročná.

Koncepčně postavil dílo trochu v antikubelíkovské tradici bez velkých tempových posunů. Vyšla mu dobře hymnická a bojovná místa (Šárka, Tábor) a díky krásně zahraným sólům i některé lyričtější pasáže (Vltava, Blaník).

Bělohlávkova Má vlast byla důstojným zahájením festivalu a posluchači si ji mohou zopakovat po úterní repríze i mimořádně potřetí ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám