Hlavní obsah

Krakov hostí český symbolismus

Právo, Peter Kováč

Dvě stě dvacet obrazů, soch a kreseb českého symbolismu hostí do 7. září Mezinárodní centrum kultury v polském Krakově. Projekt nazvaný Vládcové snů představuje Polákům české umění z let 1880–1914 v takovém rozsahu poprvé.

Foto: ČTK

Polský Krakov

Článek

Na přehlídce se podílejí za českou stranu nakladatelství Arbor vitae a Muzeum umění Olomouc. Výstava bude v rozšířené podobě pod názvem Tajemné dálky reprízovaná v Olomouci letos od 6. listopadu do konce února příštího roku.

Exponáty pocházejí z veřejných a soukromých galerií v České republice a ze soukromé sbírky v Norsku. Koncepci expozice připravil historik umění Otto M. Urban, který poprvé uvádí český symbolismus jako samostatný dobový stylový projev. Zastoupena jsou zejména díla Alfonse Muchy, Maxe Švabinského, Františka Bílka, Josefa Váchala nebo Jana Zrzavého. K výstavě je vydána polsko-anglická publikace.

Jde o součást systematické řady polsko-moravských projektů. V současné době probíhá v Olomouci výstava Tajemství skrytá pod zemí, která porovnává archeologické výzkumy v Olomouci a v Krakově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám