Hlavní obsah

Sisters of Mercy zahrají v květnu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kultovní představitelé gotického rocku Sisters of Mercy zahrají 17. května v pražském Divadle Archa. Soubor okolo zpěváka Andrewa Eldritche pomohl definovat žánr, klíčové jsou jeho singly a EP desky z počátku osmdesátých let a debutové album First And Last And Always.

Foto: Profimedia.cz

Sisters of Mercy na koncertě v roce 2009, vlevo Andrew Eldritch, vpravo Chris Catalyst

Článek

Skupina nabízela od počátku mrazivou pochmurnou atmosféru zdůrazněnou výraznou baskytarou, strojovým rytmem automatického bubeníka a umocněnou barytonem Eldritche. Napětí v kapele vedené autokratickým zpěvákem ale vedlo navzdory rostoucí popularitě k rozpadu. Muzikanti odešli a založili Mission. Nesnesitelný Eldritch pak měnil desku od desky sestavu i pojetí, na druhém albu Floodland vsadil na syntezátory a na Vision Thing na rockový sound. Čtvrté album nikdy nevyšlo pro spory s vydavatelstvím East West.

Eldritch mu místo písní nabídl ambientní zvukové plochy, které firma odmítla. Skupina se pak soustředila na koncertní hraní a opakovaně se objevila v České republice, v Praze hrála naposled před pěti lety.

Na evropské turné vyráží soubor 12. května. Většina koncertů se koná v Německu, kde si kapela udržuje popularitu.

V současné době v kapele hraje kytarista Chris Catalyst a druhý kytarista Ben Christo.

Reklama

Výběr článků

Načítám