Hlavní obsah

Kino Lucerna bude na 1. máje samá láska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské kino Lucerna připravilo na letošní první květnový den celodenní akci nazvanou První máj v Lucerně aneb Láska, kam se podíváš. V obou svých sálech uvede filmy, které mají ve svém názvu slovo „láska” a tento milostný cit ukazují v různých podobách, oznámil vedoucí kina Bedřich Němec.

Foto: Aerofilms

Rozkošná a pestrobarevná Déborah Françoisová v hlavní roli komedie Láska všemi deseti

Článek

„Budou mezi nimi tituly aktuální, ale i ty, které se v programu kin už tak často neobjevují,” podotkl Němec. Půjde o francouzský snímek Láska všemi deseti, výjimečný dokument Láska v hrobě, oscarovou Lásku režiséra Michaela Hanekeho, natočenou v rakousko-francouzsko-německé koprodukci, Sorrentinovy pozoruhodné Následky lásky, skvělou komedii Richarda Curtise Lásky čas, americkou novinku Nekonečná láska a také česko-finské retro Láska, soudruhu. Předpremiéru mělo v březnu na pražském Febiofestu. První z celkem sedmi projekcí začne už ve 13.30, začátek posledního představení je naplánován na 21.00 hodin.

Malý sál kina Lucerna byl otevřen v lednu vedle historického kinosálu, který koncem roku oslaví 105 let existence. Prostory, ve kterých vznikl, mají zajímavou historii.

Foto: Kinosto Oy

Kryštof Hádek pod vlivem politického školení vypráví dívkám o tom, kolik zločinů se stane v USA.

„Před více než 70 lety tu bývala soukromá projekční místnost spolumajitele Paláce Lucerna a zakladatele barrandovských ateliérů Miloše Havla. Sloužila především předpremiérám filmů, které vznikly pod hlavičkou jeho společnosti Lucernafilm. Na uzavřené projekce sem měli přístup jen nejbližší z řad přátel majitele. Pokud je známo, nebylo zde nikdy pořádáno představení pro širší veřejnost,” řekl Němec.

Foto: Artcam

Emmanuelle Rivaová ve filmu Láska

Po znárodnění byl sál zrušen a stavebně rozdělen na několik menších místností, které v průběhu let sloužily různým účelům. Technicky špičkově vybavená komorní projekce má přes padesát sedadel. Dramaturgicky slouží jako alternativa k programu hlavního sálu. Všechna sedadla zdobí portréty předních československých, evropských i světových filmových tvůrců, včetně podobizny Miloše Havla na čestném místě uprostřed první řady.

Reklama

Související články

Neškodná zábava pro nostalgiky

Průměrnou retro oddechovku skýtá Láska všemi deseti, francouzský snímek Régise Roinsarda. Hlavní hrdinka v padesátých letech touží po lásce a práci sekretářky,...

RECENZE: Dojemně humorná česko-finská láska

Finsko-norsko-český film Láska, soudruhu příjemně překvapí inteligentním humorem a díky finské režii a prostředí i svérázným pohledem na éru komunismu. Není...

Výběr článků

Načítám