Hlavní obsah

Republic of Two, Voila a Jaroslav Dušek na koncertě pro himálajskou školu

Novinky, Stanislav Dvořák

Kytarový virtuos Pavel Steidl a skupiny Republic of Two a Voila zahrají na koncertě pro Sluneční školu Surya 22. května v pražské Betlémské kapli. Koncert je spojen s aukcí fotografií a moderovat bude Jaroslav Dušek. Veškerý výtěžek bude věnován ve prospěch školy v Himálaji.

Článek

Čeští nadšenci postavili už před několika lety solárně vytápěnou školu pro děti v Kargyaku, izolované oblasti v indickém Himálaji. I samotný provoz školy je však třeba financovat sbírkami.

„Letos jde již o 5. ročník této akce, díky níž můžeme zajistit údržbu školy, platy učitelů, školní uniformy i nezbytné pomůcky,“ řekl autor projektu a předseda pořádajícího občanského sdružení Surya Jan Tilinger.

Kargyak, odloučená vesnice v indickém Himálaji, leží v nadmořské výšce 4200 metrů nad mořem. V této oblasti Indie žije hodně Tibeťanů, kteří tam uprchli před čínskou invazí podobně jako dalajlama. Jsou extrémně chudí a některým dětem se nedostane vůbec žádného vzdělání.

Výstavba české „Sluneční školy“ proběhla v letech 2006–2008. „Jde o jedinou školu, která díky unikátní konstrukci umožnuje výuku i v extrémně mrazivých zimních měsících. Kromě vzdělání dětí i dospělých přinášíme do oblasti i základní povědomí o hygieně, obnovujeme zapomenutá řemesla, sázíme stromky a díky skleníkům rozšiřujeme možnosti pěstování zeleniny i v zimních měsících,“ dodal Jan Tilinger.

Kromě českých učitelů tam působí i indičtí a tibetští. Na podzim loňského roku byla správa školy částečně předána radě rodičů a radě vesnice, které budou organizačně zajišťovat výuku a dohlížet na její kvalitu. Občanské sdružení Surya nadále poskytuje prostředky na platy učitelů, dobrovolné učitele angličtiny v letním období, školní uniformy a některé pomůcky. Cílem je, aby byl projekt v budoucnu zcela samostatný a nezávislý na zahraniční pomoci.

Koncert začne v 19.30 hodin, vstupenky jsou k dostání již nyní v síti Ticketpro, v pokladně Divadla Archa, v Betlémské kapli a v Informačním centru ČVUT v kategoriích od 120 Kč (snížené – studenti), 250 Kč (základní), 450 Kč (sponzorské) až po 700 Kč (VIP). Více informací na www.surya.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám