Hlavní obsah

Veřejnoprávní erotika? Trojan to rozjede s kamerou na cyklo přilbě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Finále Plzeň, který začne v neděli 27. dubna, přichystal přehlídku veřejnoprávní erotiky v sekci Filmy s hvězdičkou aneb Erotika ve tvorbě České televize. Pořadatelé možná trošku zlomyslně nezapomenou ani na populární parodickou scénku ze seriálu Čtvrtá hvězda, kde se Ivan Trojan neúspěšně snažil točit porno a poslance Martina Komárka tím morálně rozhořčil.

Foto: Česká televize

Scénka s Ivanem Trojanem se stala ještě populárnější poté, co si na ni stěžoval poslanec Martin Komárek.

Článek

„Sprostá slova, náznak různých typů sexu, byť detailů přece jen o něco méně než ve filmu Nymfomanka,“ napsal tehdy pobouřený Komárek. „Jsem všechno, jen ne prudérní, ale nemyslím, že by děti měly ve veřejnoprávní televizi sledovat kolem půl desáté simulovaný sex, byť prý v satirické nadsázce. Už proto, že pravidla by se měla respektovat. A první, kdo by je měl respektovat, je veřejnoprávní televize, která má šest miliard ročně z poplatků, které odvádějí majitelé televizních přijímačů.“

V ukázce ovšem není vůbec nic erotického vidět a neobsahuje více sprostoty než průměrné detektivky vysílané každý den.

„Tři bloky projekcí představí zajímavé a zapadlé archívní snímky, které spojuje nahota,” řekl David Brabec, programový koordinátor festivalu. Bude to Čtvrtá hvězda,  dokument Hledej ženu čili šerše la fam nebo speciální sestřih lechtivých scén z českých filmů nazvaný Od Erotikonu po Pelíšky aneb Jak se razítko z nádraží v Kostomlatech proslavilo po celém světě.

Foto: Česká televize

Podivuhodný let

„V prvním bloku se mohou diváci těšit na snímek Klára a dva páni s Miroslavem Donutilem nebo Zuzanou Stivínovou (1994) a na již zmíněný sestřih Erotické ukázky z českých filmů. V druhém bloku bude promítnut díl Zítra točím v Aši seriálu Čtvrtá hvězda o natáčení porna v hotelu Merkur (2014), dále filmové zpracování Podivuhodný let dvou pozoruhodných děl skladatele Bohuslava Martinů, jednoaktové opery a mechanického baletu (2008), televizní zpracování erotické povídky Dopisy v krajkách ze života prohnilé francouzské šlechty (2003) a jeden díl animovaného seriálu Pakárna – Koťátka od dalajlámy asi nejsou normální (2006),” upřesnil Jiří Sedlák.

Třetí blok uvede jemnou erotickou komedii Chlípník (2003) s Kamilou Špráchalovou, Oldřichem Navrátilem a Lukášem Vaculíkem a archívní dokument Hledej ženu čili šerše la fam, jak praví přísloví (1969), který mapuje vztah známých osobností, striptérek i obyčejných lidí k novému fenoménu – striptýzu.

Finále Plzeň dále nabídne světové neformanovské filmy kameramana Miroslava Ondříčka, téměř kompletní českou hranou i dokumentární tvorbu za poslední rok za účasti tvůrců, to nejzajímavější z českých i slovenských televizních pořadů v nové soutěžní sekci a předpremiéry snímků Osmy a Poslední cyklista z produkce České televize, pocty jubilantům Juraji Herzovi a Věře Plívové-Šimkové a mnoho dalšího.

Další podrobnosti na www.festivalfinale.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám