Hlavní obsah

Laibach: Evropa potřebuje revoluci

Právo, Šárka Hellerová

V pátek večer se v pražském Divadle Archa představí kontroverzní slovinská skupina Laibach. Naživo představí své nové album Spectre. Na otázky Práva odpověděl šéf skupiny Ivan Novak.

Foto: Mute

Laibach jsou kontroverzní kapela v hudbě i názorech.

Článek

Vždy jste se dotýkali ve své tvorbě politických témat, ale nechtěli jste být označováni jako politická kapela. Platí to i po vydání nového alba Spectre?

Nikdy jsme nebyli přímo politicky angažovaní, zachovávali jsme si svou neutralitu. Ale nyní, dvacet let po vytvoření našeho vlastního státu NSK, jsme se rozhodli vytvořit i vlastní mezinárodní politickou stranu a zapojit se do konkrétní politiky kdykoli a kdekoli to bude potřeba. Nové album Spectre je o politice a vytváření politického vědomí.

V Evropě i jinde ve světě vzrůstá politické povědomí, lidé mají dost existujících zřízení a chtějí se víc zapojovat do rozhodování, chtějí svým každodenním sociálním vztahům vrátit důstojnost a solidaritu. V tomto boji je můžeme jedině podporovat a zároveň můžeme vrátit určitou politickou relevanci do populární kultury. Zábavní průmysl má bavit, ale měl by se chopit i svého podílu na zodpovědnosti za sociální a politickou situaci ve světě.

Většina populární kultury a zábavního průmyslu je místo toho naprosto banalizována, beznadějně ztracena a ve všech směrech k ničemu. Nejvíc pak, když dojde na základní otázky sociální spravedlnosti a politiky.

Jaký máte názor na Evropskou unii?

Evropa potřebuje revoluci. Pravou utopií je, že cíle sociální spravedlnosti, finanční stability a environmentální udržitelnosti mohou být dosaženy prostředky globálního kapitalistického systému. Pravé příčiny lidského utrpení nejsou koneckonců způsobeny korumpovaností několika stovek politiků, nebo chamtivostí bankéřů, ale strukturální dynamikou, která umožňuje a odměňuje takové chování.

Dnešní krizi nevyřeší regulace, nebo kosmetický zásah jakéhokoliv druhu. Může být vyřešena pouze transformací do úplně jiného systému. Kapitalismus, jak ho známe, je vyčerpaný cynický systém, který nenajde ven cestu ze slepé uličky. Upřímně doufáme, že idea Evropské unie může být zachována. Nikoli studený technokratický Brusel a bankovní sektor chovající se podle neoliberálního paradigmatu, ale přeměněná Evropa, založená na společném emancipačním projektu.

Unie musí najít správnou rovnováhu mezi debatou a konsensem o společné vizi. Ta vize se musí dotýkat všech aspektů společnosti. Bez ní nemůže jít dopředu, dokonce může klesnout. Evropané potřebují novou identitu, která ponese význam a pocit nadšení do budoucna.

Ta revoluce je spirituální a musí vzejít z ulic Hamburku a Berlína, Paříže a Atén, Istanbulu, Kyjeva, Prahy i Lublaně. V čele budou mladí lidé a každý, kdo se zajímá o budoucnost. Jestli chce Evropa přežít a jít dál, musí víc riskovat, i kdyby se měla rozpadnout.

Co si myslíte o internetové svobodě a jejím omezování?

Žádná není, je to jenom iluze. Populární sociální sítě nemají se svobodou nic společného. Pirátské stahování hudby a filmů nebo konzumace pornografie nemá se svobodou nic společného. Nakupování přes internet také není svoboda. Jediná opravdová svoboda, kterou internet nabízí, je možnost volby ho nepoužívat.

Chcete jako skupina Laibach nějak změnit svět?

Ano, všichni chceme změnit svět.

Vaše album Spectre je hodně elektronické. Zní skoro jako starší desky skupiny Skinny Puppy. Souhlasíte?

Ne, ale o Skinny Puppy toho moc nevíme.

Vrátíte se během pražského koncertu i ke starším skladbám?

Ano, k některým.

Vaše turné už probíhá. Jaké jsou reakce na nové skladby?

Zdá se, že někomu se to líbí a někomu ne. Ale my moc příležitostí reagovat nedáváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám