Hlavní obsah

Podzimní Prahu rozvlní flamenco, portugalské fado i trumpeta Hugha Masekely

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Struny podzimu tradičně přicházejí s rafinovaným mixem koncertů mimo mainstream, ať už jde o world music, jazz či vážnou hudbu, často v experimentálnější poloze.

Foto: Struny podzimu

Zpěvačka Mariza

Článek

Zpěvačka portugalsko-afrického původu Mariza má potenciál přitáhnout širší publikum, i proto zahajuje celý festival 6. října ve Státní opeře. Vychází z tradičního lisabonského stylu fado, ale také s ním experimentuje. Zazpívala si i s Lenny Kravitzem nebo se Stingem.

Hugh Masekela je jedno z největších jmen jazzu, africká legenda, mistr balad, zpěvák, trumpetista a ikona, ke které se rádi hlásí popové hvězdy typu U2. V Praze vystoupí 12. října v Rudolfinu s Ahmad Jamal Quartetem, kde hraje mimo jiné i pekusionista Manolo Badrena (doprovázel Weather Report, Talking Heads, Rolling Stones a další).

Foto: hughmasekela.co.za

Hugh Masekela

Steve Reich a soubor Colina Currieho budou experimentovat s izraelskou violoncelistkou Mayou Beiserovou (9. října ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci), která neváhá jít od klasiky ke smyčkám, videoprojekcím a podobně. Chris Thile a Brad Mehldau 3. listopadu v Lucerně ukážou, jak zní mandolína s klavírem - v klasice i v bluegrassu.

Estrella Morenteová, nová královna flamenca, uzavře festival 9. listopadu ve Stavovském divadle. Andaluská zpěvačka, která zpívala také v Almódovarově filmu Volver, nedávno vydala album Autorretrato, kde si zahráli Pat Metheny nebo Michal Nyman.

Vstupenky se prodávají na www.strunypodzimu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám