Hlavní obsah

Pulitzerovu cenu mají listy, které odhalily americké odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Letošní prestižní Pulitzerovu cenu získaly listy The Guardian a The Washington Post a to za odhalení odposlouchávacího programu americké tajné služby NSA pomocí jejího bývalého spolupracovníka Edwarda Snowdena. Oznámila to Kolumbijská univerzita, která ocenění uděluje.

Foto: Profimedia.cz

List The Guardian

Článek

V příslušných článcích britského a amerického listu se veřejnost dozvěděla, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) shromažďovala informace o telefonických hovorech a e-mailech miliónů Američanů. Zprávy vycházely z dokumentů zveřejněných Snowdenem. Později pak vyplulo na povrch, že sledovány byly i milióny cizinců, včetně desítek hlav států a vlád, což zkomplikovalo diplomatické vztahy USA i s jejich spojenci.

Novináři Glenn Greenwald, Ewen MacAskill a Laura Poitrasová z britského deníku The Guardian a Barton Gellman z amerického listu The Washington Post již za tyto materiály dostali žurnalistickou cenu George Polka za rok 2013.

Zveřejnění rozsáhlého špionážního programu NSA po teroristických útocích z 11. září 2011 vyvolalo vlnu rozhořčení v americké i světové veřejnosti a vedlo k přípravě změn těchto programů. Snowden, který nyní žije v ruském exilu, byl ve Spojených státech obviněn ze špionáže a dalších trestných činů a v případě usvědčení mu hrozí až třicetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám