Hlavní obsah

RECENZE: Sky Ferreira jde dekádami

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednadvacetiletá americká zpěvačka Sky Ferreira (celým jménem Sky Tonia Ferreira) na to jde zvláštně. Na obal debutového alba Night Time, My Time se nechala vyfotit obnažená, čímž se zařadila vedle zpěvulí, které kvalitu své kůže kladou nad kvalitu své tvorby, jako je třeba Miley Cyrusová. Sky Ferreira to přitom dělat nemusela.

Foto: Universal Music

Sky Ferreira je osobitě přitažlivá dívka.

Článek

Člověk by jí tu lacinost mohl mít za zlé. Talentovaná dívka totiž napsala a nazpívala písničky, které jsou na hony vzdálené podbízivému střednímu proudu a jeho ještě podbízivější taneční podobě.

Skladby na debutovém albu mají synthpopový charakter, autorsky k nim bylo přistupováno z hlediska indierockové dravosti a Sky Ferreira je zpívá tak, že mají přitažlivost skrz její hlas.

Foto: Universal Music

Obal alba Night Time, My Time.

Ctí melodické linky a také hudební historii. Vrcholným momentem v tomto ohledu je písnička I Will, ve které se sešlo několik hudebních fází a vlivů. Začíná jako by Pearl Jam rozehrávali grungeovou slávu, pulzující elektronikou oprašuje novou vlnu, k refrénu jako by dorazila popová rádiová kapela Bananarama a v rockové mezihře je slyšet i naštvanost skupiny Hole.

Sky Ferreira putuje od osmdesátek před devadesátky dál. Není progresivní, její síla je v tom, že umí vybrat dobrá semínka z let minulých, sbalit je do úhledné formy písničky a nabídnout ji jako hudební řeč dneška zbavenou frází.

Je to tak ve větší části písniček. Jejich zvuk je halasný, špinavý a hrubý, kytary jsou v nich hlučné, elektronika rozhodující a zpěv téměř až dívčí.

Tyto ingredience, pravda, napovídají, že by z jejich společného použití mohl vzejít chaos. Nic však není vzdálenější pravdě. Night Time, My Time je sofistikované album z hranice popu a rocku. Ženský element na něm má šarm, divokost a díky obalu i špetku erotiky.

Sky Ferreira: Night Time, My Time
Universal Music, 57:07

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám